Vrei să îţi cumperi un telefon? Cele 10 sfaturi esenţiale

Îţi place? Dă
şi

telefoane-gadgetreport

Dacă vreţi să vă schimbaţi telefonul şi nu ştiţi care este cel mai bun pentru voi, o soluţie este să vă ghidaţi după materialul de mai jos. S-ar putea să vă ajute să vă faceţi o idee despre ce ar trebui să aveţi în vedere atunci când achiziţionaţi un astfel de gadget.

Care este dimensiunea ideala a smartphone-ului? Un ecran mai mic presupune și un design compact, insa daca vreți sa folosiți telefonul pentru a urmari diverse clipuri video sau pentru a va juca, atunci este indicat sa alegeți un model mai mare, de minim 5 inchi.

Ce sistem de operare este cel mai potrivit. In momentul in care alegem un astfel de gadget trebuie sa lasam subiectivismul deoparte și sa punem in balanța plusurile și minusurile pe care le are fiecare sistem de operare existent pe piața. Astfel, spre deosebire de iOS și de Windows, sistemul de operare al celor de la Google, Android, este disponibil pe un numar mai mare de terminale, este flexibil și customizabil.

iOS ramane una dintre cele mai intuitive platforme și beneficiaza de una dintre cele mai bune selecții de aplicații și de jocuri, in timp ce dispozitivele Windows, deși au o interfața dinamica, sunt mai sarace in aplicații.

Autonomia bateriei.Inainte de a achiziționa un telefon sau o tableta, verificați capacitatea de viața a bateriei. Cumpăraţi un telefon care are minim 2500 mAh, asta dacă vreţi să vă ţină toată ziua. Cele mai multe telefoane au între 2500-3000 mAh, aşa că cu cât este mai mare capacitatea bateriei, cu atât mai bine.

Avem nevoie de un procesor puternic? In cazul in care vreți ca aplicațiile, jocurile de pe telefon sa se miște repede, aveți nevoie de un echipament mobil cu un procesor care sa mearga ca uns. Asta înseamnă măcar un procesor quad-core la 1,7 Ghz şi 2 GB de RAM. Ideal ar fi să vă îndreptaţi spre telefoanele cu 3/4 GB de RAM, pentru a fi siguri că vor rula în condiţii optime toate aplicaţiile ce vor fi lansate în următorii 2-3 ani.

Cat de importanți sunt megaPixelii? Cei care sunt interesați sa faca poze reușite și, eventual, sa inlocuiasca aparatul de fotografiat cu un smartphone performant, trebuie sa fie atenți la numarul de megapixeli pe care il are un dispozitiv, dar și la calitatea senzorului de imagine, la stabilizatorul de imagine etc. Alegeţi o cameră de minim 8 MP dacă vreţi o imagine decentă. Apple şi Sony au cele mai bune camere însă şi Samsung, de la generaţia S5 încoace, are camere foto&video excelente.

Cât de importantă este marca? Aici este la latitudinea voastră. Sfatul nostru este să alegeţi întotdeauna telefoanele care au service autorizat. Nu vreţi să vă treziţi că aţi scăpat un telefon din mână şi nu există pe piaţă piese pentru reparaţie. Un smartphone care are în spate o reţea de service-uri autorizate este cel mai indicat.

Preţul reflectă calitatea? Este un aspect care contează, însă nu întotdeauna. De pe piaţa chineză vin tot mai multe telefoane care au un raport preţ-calitate excelent. La 1000 de lei puteţi cumpăra un telefon chinezesc cu specificaţii de flagship însă gândiţi-vă la nefericita situaţie în care ar trebui să îi schimbaţi ecranul spart sau să îi cadă microfonul. S-ar putea să nu găsiţi piese pentru el.

Dacă vreţi un telefon de ultimă generaţie, nu îl cumpăraţi imediat după lansare. Aşteptaţi măcar 5 luni şi veţi vedea că preţul scade cu minim 30%. În plus, în perioadele de sărbători, de la Black Friday la Crăciun şi Anul Nou, telefoanele vin la promoţii însoţite de tot felul de facilităţi.

Sfatul nostru este să nu cumpăraţi cele mai ieftine telefoane. Dacă aveţi bani, cumpăraţi un flagship, dacă nu, alegeţi un telefon mediu, care să aibă măcar un procesor quad-core la 1,7 Ghz şi 2 GB de RAM.

Testaţi înainte să cumpăraţi! Nu cumpăraţi un telefon doar pentru simplul motiv că este la promoţie. Mergeţi în magazine, testaţi produsul, jucaţi-vă cu el, faceţi poze şi abia apoi cumpăraţi-l, dacă vă place. Sunt multe telefoane care din specificaţii arată excelent, însă experienţa de utilizare este dezastruoasă.

Nu cumpăraţi decât produse sigilate! Este esenţial să nu vă lăsaţi cuceriţi de un discount pentru produsele “resigilate”. Cele mai multe au fost prezentate în showroom-uri şi au stat deschise non-stop, fiind testate de sute de persoane. Aşa că este cereţi vânzătorului să vă aducă un produs în cutie sigilată.

Cumpăraţi numai produse cu garanţie! Orice telefon vândut pe piaţa românească trebuie să aibă 2 ani de garanţie, timp în care orice reparaţie este realizată gratuit. De aceea este bine să păstraţi toate actele (factura, garanţie, bon).

O statistică recentă arată că românii iși schimba smartphone-ul o data la doi ani. In medie, romanii aloca circa 1.000 de lei pentru un smartphone la liber și 800 de lei pentru o tableta.

Scrie un comentariu