Al catelea locuitor al planetei esti?

Data: 31/10/2011 | Autor: .

BBC a postat, pe site-ul sau, o aplicatie amuzanta care iti spune al catelea locuitor al planetei esti. Aplicatia iti prezinta “numarul matricol”, cati oameni s-au nascut inaintea ta si pe ce nivel al „scarii evolutiei” te afli.

Aplicatia poate fi accesata aici.

BBC a lansat aplicatia cu o ocazie speciala. Luni s-a nascut locuitorul planetei cu numarul 7 miliarde. Anuntul a fost facut de Organizatia Natiunilor Unite.

Populatia globului a atins pragul de un miliard de locuitori in 1800, si pe cel de 2 miliarde in 1930. Apoi, a fost nevoie de doar 30 de ani pentru a ajunge la 3 miliarde, 14 ani pentru a ajunge la 4 miliarde, 13 ani pentru a ajunge la 5 miliarde si 12 ani pentru a atinge pragurile de 6 si 7 miliarde de locuitori.

Potrivit estimarilor ONU, populatia lumii ar putea ajunge la 9,3 miliarde de persoane pana in 2050. Pamantul intra intr-o faza noua si periculoasa, crede Roger Martin, directorul grupului britanic Population Matters.

Este o opinie larg raspandita, iar unele guverne iau deja masuri pentru a reduce ritmul de crestere a populatiei. Initiativele de control al natalitatii sunt contestate de unele grupuri religioase, care resping metodele de contraceptie.

Fata de anii ’60, populatia globului s-a dublat pe fondul natalitatii explozive inregistrate in Africa, Asia si America Latina. Un alt factor important este avansul medicinei care a condus la o diminuare a ratei mortalitatii infantile si la cresterea duratei de viata.

Noile estimari arata ca populatia planetei va ajunge 15 miliarde de oameni, in 2100. Estimari mai retinute vorbesc mai degraba de 10 pana 12 miliarde de persoane.