Android 11, lansat oficial.Care sunt principalele noutăți

Data: 9/09/2020 | Autor: .

Google a lansat oficial marți noul sistem de operare Android 11. Aşa cum era de aşteptat, primele telefoane care vor primi versiunea finală a Android 11 sunt smartphone-urile Google Pixel 2, 3, 3A, 4 şi 4A.

Dacă telefoanele Google au primit deja update-ul, Google afirmă că, în perioada următoare, vor putea accesa noul sistem de operare și utilizatorii telefoanelor OnePlus, Xiaomi, Oppo şi Realme. OnePlus a confirmat, de asemenea, că OnePlus 8 şi 8 Pro vor primi Android 11 marţi în America de Nord, Europa şi India. La fel şi Oppo X2 şi Reno 3.

În esență, noul sistem Android 11 îmbunătăţeşte multitasking-ul telefoanelor.

Android 11 adaugă o varietate de funcţii noi sistemului de operare mobil Google, deşi, în ansamblu, actualizarea se concentrează mai puţin pe adăugarea de noi funcţionalităţi şi mai mult pe facilitarea gestionării multitasking-ului.

Conversațiile din panoul de notificări

Una dintre principalele preocupări ale Google pentru acest nou sistem de operare este simplificarea conversațiilor în noul ecosistem. Astfel, toate notificările aplicațiilor de mesagerie sunt reunite într-o zonă nouă, denumită „Conversations” care se regăsește în panoul de notificări din telefon.

Acest update permite o monitorizare mai ușoară a mesajelor de pe diferite platforme, printre care Messenger, WhatsApp și serviciul SMS. Mai mult, acest serviciu nou va permite prioritizarea anumitor conversații, chiar și atunci când modul Do Not Disturb va fi activat.

„Bubbles” pentru toate aplicațiile de mesagerie

Rămânem tot în zona mesageriei și a conversațiilor, iar acum toate aplicațiile destinate acestui scop vor beneficia de celebrele „Bule” de conversații existente deja pentru Facebook Messenger.

Securitatea datelor tale

Google a introdus încă din Android 10 un nou model de a oferi permisiunea unor aplicații să îți monitorizeze și folosească datele personale, precum localizarea exactă a utilizatorilor, dar și pornirea camerei foto și a microfonului.

Odată cu Android 11, acest serviciu primește noi îmbunătățiri, iar aplicațiile vor putea primi din partea userului permisiunea de a folosi anumite date sensibile o singură dată, fiind astfel obligate să ceară din nou acordul la o viitoare utilizare.

Mai mult, dacă o aplicație rămâne inactivă pentru o perioadă mai lungă de timp, își pierde toate drepturile pe care le-ai acordat la început.

Limitarea datelor de localizare pentru aplicații

De asemenea, aplicațiile vor suferi restricții tot mai mari în Android 11 să mai folosească datele de localizare ale utilizatorului în background, fiind obligate să ceară permisiunea punctuală. Ca tranziția să fie mai ușoară pentru dezvoltatori, acest serviciu va deveni obligatoriu abia de anul viitor.

Meniul Power a fost complet regândit

Ceea ce până acum a fost un ecran în care puteai doar să oprești telefonul, Power Menu se transformă într-o interfață extrem de dinamică odată cu Android 11.

Practic, Google vrea să maximizeze fiecare ecran din sistemul său de operare, astfel că Power Menu va oferi alături de opțiunile de a închide telefonul și acces la cardurile utilizatorilor, pentru Google Pay, dar și la alte aplicații, precum cele de Smart Home.

Noul meniu media

Meniul dedicat aplicațiilor media pentru muzică sau podcasturi a fost redesenat în Android 11 și a fost mutat în panoul Quick Settings. De acum încolo, pot fi accesate dintr-un singur loc toate comenzile media, dar și cele de conectare a unei boxe sau pereche de căști wireless sau device compatibil cu serviciul Google Cast.

Screen recorder

Așteptat de foarte multă vreme, serviciul Screen Recorder devine oficial în Android 11, fiind disponibil tot din zona de Quick Settings a telefonului. Acest serviciu este deja disponibil pe telefoanele Android, dar furnizat ori de aplicații dezvoltate de terți, ori de dezvoltatorii terminalelor.

Capturile de ecran

Și acestea au fost redesenate, iar odată cu noul sistem de operare vor fi vizibile în partea de stânga-jos a ecranului, alături de opțiunile de editare și share în aplicațiile din telefon.

Istoria notificărilor

Android 11  permite accesarea istoricului notificărilor. Este o funcție nouă și foarte importantă, mai ales pentru cei grăbiți care deseori ajung să elimine din ecran, din greșeală, anumite notificări utile. Acum, aceste notificări vechi vor putea fi accesate din Settings / Apps & notifications / Notification history.

Modul „Do Not Disturb”

Acest serviciu devine mult mai flexibil odată cu noul sistem de operare. Unele aplicații pot ocoli funcția „Do Not Disturb”, dacă utilizatorul are nevoie, iar conversațiile prioritizate din aplicațiile de messenger vor continua să trimită avertismente atunci când cineva scrie un mesaj.

Dark Mode poate fi programat

Dark Mode a fost introdus de Google încă de pe Android 10, iar acum în varianta 11 a acestui OS există și posibilitatea de a programa când se activează. Spre exemplu, un utilizator poate selecta dacă vrea ca modul întunecat să fie vizibil în intervalul orar 20:00 – 07:00.

Sugestii pentru aplicații

O altă noutate în ecranul principal o reprezintă un tool dinamic care va sugera utilizatorului anumite aplicații posibil utile. Serviciul de sugestii va analiza zilnic ce aplicații și în ce perioadă a zilei sunt folosite de user și va încerca să anticipeze astfel anumite nevoi ale acestuia.