Apple ataca televiziunea. Foxconn a inceput productia iTV

Data: 29/05/2012 | Autor: .

Producatorul chinez de echipamente IT&C Foxconn, cu care Apple lucreaza de ani de zile, a inceput productia iTV, primele televizoare multimedia de la Apple. Potrivit unor surse citate de Techspot, televizoarele Apple TV sau iTV, asa cum se zvoneste ca urmeaza sa se numeasca, vor fi produse la fabrica Fuji Kang Longhua din Shenzhen.

Techspot preia o informatie prezentata de China Business News care il citeaza pe unul dintre sefii de la Foxconn. Ulterior, la nivel oficial, Foxconn a negat informatia insa, potrivit specialistilor, este deja in traditia constructorului chinez sa nege orice informatie privind lansarea unor noi produse.

GadgetReport.ro a scris, recent, ca primele televizoare Apple iTV vor fi lansate in trimestrul III 2012, in mai multe variante de 32-55 inch, la preturi intre 1500 si 2000 dolari.

“Productia va incepe in mai-iunie, iar primele televizoare vor veni in T4”, a declarat analistul Peter Misek, de la Jefferies & Company, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti din piata IT&C din SUA.

Apple ar fi vrut, initial, sa lanseze televizoarele in iunie, insa Sharp, furnizorul noilor display-uri IGZO (indium gallium zinc oxide) a inregistrat probleme de productie. Sharp ar urma sa furnizeze Apple ecranele de 32,46 si 55 inch.

Oferta Apple va include televizorul si o noua varianta de soft a pachetului Apple TV, construit in jurul aplicatieiSIRI, disponibila in prezent pe smartphone-urile iPhone 4S.

Practic, cu modulul SIRI, nu vom mai avea nevoie de telecomanda. Vom putea astfel schimba canalele, seta luminozitatea, sonorul, culorile si vom putea programa TV-ul sa inregistreze “on cloud” filmele, serialele si celelalte productii favorite.

Zvonurile privind pregatirea televizorului sunt sustinute si de afirmatiile scriitorului Walter Isaacson, autorul biografiei lui Steve Jobs, care afirma, anul trecut, intr-un material GadgetReport.ro, ca acesta s-a focusat, inainte sa moara, pe dezvoltarea unei tehnologii cu care spera sa rescrie standardele in materie de televiziune.

“Isi dorea foarte mult sa faca pentru televiziune ceea ce a facut pentru computere, playere musicale si telefoane. Adica sa le faca simple si elegante”, a declarat Isaacson.

“Gadgetul lui Jobs urma sa isi ruleze informatia din iCloud. In acest fel, Steve Jobs credea ca vom renunta la toate gadgeturile associate, de la DVD-uri la Blue-Ray playere”, a mai spus acesta.

De asemenea, noul iTV va integra si produsele media proprii produse de utilizatori, astfel ca am putea asista, in premiera, la dezvoltarea chiar a unui canal video in genul youtube.com.

Nu este exclus, de asemenea, ca iTV sa permita utilizatorilor sa acceseze jocuri, inclusiv in retea, si servicii social-network.

Prima consola Apple TV a fost lansata in 2006, iar zilele trecute, compania a venit cu un upgrade semnificativ, care a adus imaginea Full HD si mai multe optiuni pentru utilizatori, de la soft-ul de operare, la produsele media oferite (filme, seriale, emisiuni, muzica, posturi de radio etc.).

Urmariti mai jos un material realizat de Cnet in care sunt prezentate, in detaliu, noutatile aduse de Apple TV 2012.

Apple TV  vs. concurenta

Cu  noul iTV, Apple va avea de infruntat o competitie serioasa pe piata multimedia. Samsung si LG au dezvoltat, deja, propriile platforme software, iar acestea sunt disponibile pe televizoarele din noua generatie. Acestea permit utilizatorului sa acceseze diverse aplicatii legate la internet.

Si Google pregateste, inca de anul trecut, noua generatie a platformei TV.  Noua platforma se va baza pe Android 4.0, urmand sa ofere o interfata simpla si atractiva, in genul celei prezente pe gadgeturile cu acest sistem de operare.

Utilizatorii Google TV vor avea la dispozitie, pe langa tastaturile deja cunoscute, de la Logitech si Sony, posibilitatea de a controla experienta multi-media cu ajutorul telefonului mobil.

Google TV va oferi o gama larga de produse, de la canalele clasice de televiziune in sistem HD, la internet, jocuri si interactivitate online. Vom putea astfel, in acelasi timp, sa vedem un film, sa cautam ceva pe google, sa vedem informatiile de pe bursa sau cele din sport, sa rezervam bilete la un spectacol sau sa cumparam ceva online si sa stam de vorba cu prietenii pe chat. Totul pe ecranul televizorului.

 O “revolutie” multimedia

Potrivit specialistilor, iTV si Google TV ar putea avea acelasi impact precum a avut iPad-ul in piata calculatoarelor. Continutul multimedia (web,tv,social media, games etc.) va  forta, practic, producatorii de televizoare sa lanseze, in viitor, numai aparate Internet-enabled.

Pe de alta parte, dezvoltarea platformelor multimedia ar putea schimba, din multe puncte de vedere, internetul. Site-urile web vor fi nevoite sa dezvolte continut video adaptat consumului pe TV.

Platformele multimedia, in genul Apple TV si Google TV, ar putea aduce schimbari  semnificative si pe piata televiziunii prin cablu, in conditiile in care, daca vor reusi sa ofere continutul multimedia pe care si-l propun, astfel de gadgeturi ar putea face inutile setbox-urile firmelor de cablu TV, care gestioneaza o oferta limitata (TV&internet).