Arheologii, forțați să îngroape la loc o descoperire neobișnuită din vechea capitală aztecă Tenochtitlan

Data: 9/11/2022 | Autor: .

Într-o stranie întorsătură a evenimentelor, cercetătorii din Mexic au fost nevoiți să îngroape din nou un monument arheologic neobișnuit găsit la periferia orașului Mexico City – acoperind o descoperire istorică importantă până la o dată necunoscută în viitor.

Descoperirea în cauză este un tunel construit cu secole în urmă ca parte a Albarradón de Ecatepec: un sistem de control al inundațiilor, format din diguri și căi navigabile, construit pentru a proteja orașul istoric Tenochtitlan de creșterea apelor.

Tenochtitlan, considerat pe scară largă drept capitala Imperiului Aztec, dispunea de numeroase sisteme de diguri pentru a preveni inundațiile cauzate de ploile torențiale, însă conchistadorii spanioli nu au reușit la început să aprecieze ingeniozitatea acestei infrastructuri indigene, distrugând multe dintre construcțiile prehispanice în primii ani ai colonizării spaniole.

Tenochtitlán, Mexico City - Book Tickets & Tours | GetYourGuide

Cu toate acestea, după ce numeroase inundații au inundat orașul colonial timpuriu Mexico City, Albarradón de Ecatepec și alte sisteme de control al inundațiilor ca acesta au fost construite sau reparate la începutul anilor 1600.

Secole mai târziu, arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) au descoperit un astfel de element în cadrul Albarradón de Ecatepec, descoperind în 2019 un tunel care a păstrat o sinteză unică a culturilor care l-au creat.

010 tunnel 3

Acest mic tunel-poartă măsura doar 8,4 metri lungime, reprezentând doar o mică parte din colosalul monument Albarradón de Ecatepec, care în total se întindea pe 4 kilometri, construit de mii de muncitori indigeni.

Descoperirea incredibilă din piramida Teotihuacan! Arheologii, uimiți

Dar, deși era mic, a fost totuși o descoperire importantă (și neobișnuită), cercetătorii găsind mai multe glife prehispanice afișate în structură.

În total, au fost descoperite 11 simboluri – inclusiv reprezentări ale unui scut de război, capul unei păsări de pradă și picături de ploaie, printre altele.

Tenochtitlan Centre of the Aztec World

Se crede că simbolurile ar fi putut fi construite în tunel de către rezidenți nehispanici din orașele Ecatepec și Chiconautla, care au ajutat la construirea Albarradón de Ecatepec.

În timp ce digul prezenta iconografie prehispanică, arhitectura sa generală sugerează că spaniolii s-au ocupat de proiectare.

Cea mai mare piramidă din lume nu e în Egipt! Misterul din Cholula

„Unul dintre obiectivele proiectului nostru a fost să cunoaștem sistemul de construcție al drumului, ceea ce ne-a permis să dovedim că nu are metode prehispanice, ci mai degrabă arcuri semicirculare și văzduhuri din andezit, mortare de var și nisip, precum și un podeț în partea superioară, cu linii magistrale din piatră și piatră de moară”, au explicat cercetătorii în 2019.

„Totul este de influență romană și spaniolă”.

Descoperirea urma să fie transformată într-o expoziție publică, astfel încât oamenii să poată vizita și inspecta această fuziune neobișnuită, veche de secole, de elemente culturale aztece și spaniole, dar, din păcate, nu va fi așa.

Anul trecut, cercetătorii de la INAH au anunțat că, din cauza lipsei de fonduri pentru a construi în mod corespunzător expoziția și pentru a proteja structura remarcabilă, secțiunea de tunel va trebui să fie acoperită încă o dată – reîngropată, astfel încât să nu fie deteriorată, vandalizată sau jefuită.

Potrivit cercetătorilor, decizia s-a datorat în mare parte impactului economic al crizei COVID-19 din Mexic.

Cercetătorii au declarat că vor construi o zidărie specială pentru a proteja glifele, iar apoi vor recupera cu pământ situl excavat cu multă migală.

Nu în fiecare zi arheologii sunt nevoiți să „redescopere” comorile culturale pe care le descoperă în pământ. Să sperăm că nu va trece prea mult timp până când această secțiune a Albarradón de Ecatepec va vedea din nou lumina zilei.

O nouă descoperire legată de fascinanta civilizație Maya