Atentie la reclamele de pe Android. Au aparut solutii antivirus capcana

Data: 7/10/2013 | Autor: .

image005Specialiștii Bitdefender au identificat un banner de reclama, inclus in diverse aplicații legitime de Android, ce lanseaza atacuri menite sa convinga utilizatorii sa cumpere un produs fals de securitate.

Reclamele, livrate prin platforma InMobi, afișeaza o alarma de tip pop-up pe ecranul smartphone-ului, care avertizeaza utilizatorii ca dispozitivul lor este virusat și le ofera o așa-zisa soluție antivirus platita.

Un click pe link-ul sugerat direcționeaza utilizatorii catre o pagina care le confirma ca dispozitivul lor mobil este infectat cu viruși.

Pentru a-și curața telefonul, utilizatorilor le este recomandata o soluție de dezinfecție, iar pentru a obține respectivul instrument trebuie sa-și introduca numarul de telefon intr-un formular. In realitate utilizatorii sunt pacaliți astfel sa-și faca un abonament de 3 sau 4 euro pe saptamana, prin care pot avea acces la tonuri de apel premium și wallpaper-e. Abonamentul poate fi intrerupt doar manual.

Escrocheria se poate raspandi global, intrucat redirecționarea pe pagina periculoasa se realizeaza prin localizare geografica, iar serviciul premium este ales dintre cele disponibile in zona in care se afla utilizatorul.

’’Cel mai probabil administratorii platformei de livrare de reclame nu sunt conștienți ca servicul lor este folosit intr-un atac, iar banner-ul periculos a fost trecut cu vederea in procesul de validare. Atacul poate fi lansat din orice aplicație legitima care folosește modulul de reclama InMobi, printre care o versiune mai veche a aplicației legitime gratuite Brightest Flashlight Free, disponibile in Google Play’’, spune Catalin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Escrocheriile de tip scareware, care sperie utilizatorii spunandu-le ca terminalele lor sunt infectate cu software periculos, sunt foarte des intalnite pe Windows și Mac OX. Mesajele incearca sa convinga oamenii sa cumpere soluții antivirus false, iar aceștia vor plati pentru instrumente de dezinfecție complet inutile.

Daca nu aveți nicio soluție de securitate instalata pe smartphone sau tableta, n-ar trebui sa vi se afișeze niciun mesaj de tip pop-up care sa va informeze cu privire la diverse infecții, iar daca folosiți o soluție antivirus dedicata, trebuie sa știți ca nicio aplicație legitima nu va va cere bani in plus pentru a curața sistemul de viruși.

Daca ați intalnit un astfel de comportament:
• Dezabonați-va imediat trimițand un SMS la numarul menționat in secțiunea Termeni și Condiții de pe site-ul unde v-ați abonat inițial.
• Dezinstalați aplicațiile pe care le-ați descarcat recent.
• Folosiți a soluție de securitate performanta dedicata terminalelor cu Android care blocheaza paginile periculoase – http://www.bitdefender.ro/solutions/mobile-security-android.html
• Folosiți un software care va informeaza la ce tip de informații au acces aplicațiile pe care le instalați și care sunt riscurile pe care vi le asumați instalandu-le -http://www.bitdefender.ro/solutions/clueful-android.html