Browsing: Blog

In aceasta sectiune puteti citi opiniile unor specialisti in domeniul IT&C in privinta noilor tehnologii, aflati ultimele tendinte in materie, sfaturile acestora. In sectiunea Blog va puteti spune si dvs. punctul de vedere. Va asteptam opiniile pe office@gadgetreport.ro

O tăbliță de lut babiloniană datată cu 3.700 de ani în urmă a fost identificată ca fiind cea mai veche și cea mai precisă tabelă trigonometrică din lume, sugerând că babilonienii i-au devansat pe grecii antici la inventarea trigonometriei cu peste 1.000 de ani. Tableta, cunoscută sub numele de Plimpton 322, a fost descoperită la începutul anilor 1900 în ceea ce este acum sudul Irakului.

Cosmeticele și produsele de îngrijire personală îmbunătățesc modul în care arătăm și ne simțim.  Dar multe dintre aceste produse conțin substanțe chimice numite substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS), cunoscute și sub numele de „substanțe chimice pentru totdeauna”. Acestea sunt folosite ca ingrediente care pot face ca produsele să fie rezistente la apă și le ajută să se răspândească ușor pe piele.

Insula găzduiește faimoasele statui Moai , figuri masive sculptate de vechii locuitori ai insulei. Aceste statui cântăresc în medie în jur de 14 tone, dar pot cântări până la 75 de tone. Ceea ce ridică întrebarea: cum oare au transportat locuitorii din Insula Paștelui aceste statui masive?

Strămoșii noștri ar fi avut legătură cu un hominid ieșit din comun, cunoscut în mitologia bască sub numele de Basajaun. „Domnul Pădurilor”, așa cum sună o traducere relativă, este descris ca fiind un hominid robust, mare și păros care trăiește în păduri și arată total diferit de oamenii din prezent. Era o altă specie, un prototip umanoid care a fost îmbunătățit de-a lungul evoluției?

Zidurile de piatră incașe din Peru îi fascinează de mult timp atât pe arheologi, cât și pe vizitatori. Confecționate din pietre de formă neregulată care se întrepătrund atât de perfect încât nici măcar o lamă de ras nu poate fi introdusă între ele, aceste ziduri i-au nedumerit pe cercetători timp de secole. Cum a reușit o cultură care nu avea unelte de fier să construiască ziduri atât de impresionante și complexe? Ce metode de construcție au folosit incașii?

Cercetătorii croați au descoperit, în apele Mării Adriatice, vestigiile unui drum vechi de 7.000 de ani, care a legat un sit antic de insula Korčula. Pe internet au apărut imediat asocierile cu celebrul oraș pierdut Atlantida, mai ales că arheologii n-au nicio idee despre cine l-a construit. Ce tehnologii aveau constructorii, acum 7000 de ani,  de au reușit o asemenea performanță inginerească?

Ați auzit vreodată de Orașul Pierdut, sau Ciudad Perdida, situat în munții Sierra Nevada, în Columbia? Acest oraș remarcabil, vechi de 5000 de ani, a fost construit de o civilizație necunoscută și se estimează că a adăpostit între 2.000 și 3.000 de oameni la apogeu. În ciuda importanței sale, Orașul Pierdut a fost descoperit de arheologi abia în ultimele decenii, după ce a fost jefuit pentru aurul său.