Călătoriile în timp pot deveni realitate! Cheia este în găurile de vierme

Data: 17/11/2021 | Autor: .

Călătoriile în timp pot deveni realitate! Cheia este în găurile de vierme

Găurile de vierme ar putea fi niște intrări stabile printr-un tunel de spațiu-timp, care ar putea permite călătoriile în timp, afirmă cercetătorul Pascal Koiran de la Universitatea din Lyon. Descoperirea contrazice predicțiile anterioare care susțineau că aceste ”poteci scurte” ipotetice dintre găurile negre, prin spațiu și timp s-ar prăbuși instantaneu.

Science Alert relatează că încă din 1935 se știe că o gaură de vierme este o poartă de acces, o scurtătură dintre două universuri, teorie lansată de Albert Einstein.

Noua teorie lansată de Pascal Koiran susține că o particulă poate străbate o gaură de vierme ipotetică. El a descoperit că aceasta poate intra în tunelul găurii de vierme și poate scăpa prin cealaltă parte, totul într-o perioadă finită de timp.

În esență, asta înseamnă că se poate călători în timp și spațiu!

Adidaşi de acum 1500 de ani? O descoperire ridică problema călătoriilor în timp

Potrivit cercetătorilor, teoria ar putea să modifice dramatic imaginea noastră generală asupra modului în care percepem realitate.

Un alt fizician celebru, Michio Kaku, susține că ”nimeni nu a căzut într-o gaură neagră, de aceea noi nu putem verifica teoria. Este o teorie, pe care nu am experimentat-o încă. Ea spune că nu vei muri când vei pătrunde într-o gaură neagră, dar există o probabilitate finită de a ieși din ea și probabil vei intra într-un punct diferit din spațiu și timp”, a spus cunoscutul profesor de la City College din New York, Statele Unite.

Universitatea din Queensland: Călătoria în timp este teoretic posibilă

Mașina zburătoare AirCar a efectuat, cu succes, primul test cu pasageri

Cercetătorii de la Universitatea din Queensland lansează o ipoteză tulburătoare: călătoria în timp este teoretic posibilă, fără ca trecutul să poată fi schimbat. Lucrarea acestora, publicată în revista Classical and Quantum Gravity, sugerează că, potrivit regulilor fizicii teoretice, orice ai încerca să schimbi în trecut ar fi corectat de evenimentele ulterioare.

Potrivit Business Insider, care citează această lucrare științifică, cercetătorii au considerat călătoria în timp teoretic posibilă de când Einstein a formulat teoria relativității.

Calculele lui Einstein sugerează că este posibil ca un obiect din universul nostru să călătorească prin spațiu și timp într-o direcție circulară, ajungând în cele din urmă într-un punct al călătoriei sale unde a fost înainte – o cale numită curbă închisă, asemănătoare timpului.

MAȘINA TIMPULUI

Imaginați-vă că ați putea să urcați într-o mașină a timpului, să apăsați un buton și să călătoriți înapoi în 2019, înainte că noul coronavirus să treacă de la animal la om.

Ce se întâmplă dacă ai putea găsi și izola pacientul zero înainte ca acesta să se infecteze? Teoretic, pandemia nu s-ar întâmpla. Fizicienii susțin, însă, altceva.

De zeci de ani, fizicienii au studiat și dezbătut versiuni ale acestui paradox: Dacă am putea călători înapoi în timp și am schimba trecutul, ce s-ar întâmpla cu viitorul?

Un nou studiu oferă un potențial răspuns: nimic.

Ce vedem pe Netflix în noiembrie! Lista tuturor filmelor și serialelor

PARADOXUL BUNICULUI

„Evenimentele se reajustează în jurul oricărui lucru care ar putea provoca un paradox, deci paradoxul nu se întâmplă”, a declarat Germain Tobar, autorul studiului și student la Universitatea din Queensland.

Cel mai faimos exemplu este cunoscut sub numele de „paradoxul bunicului”: Să spunem că un călător în timp se întoarce în trecut și ucide o versiune mai tânără a bunicului său. Bunicul atunci nu ar avea copii, ștergându-i pe părinții călătorului în timp și, bineînțeles, și pe călătorul în timp. Dar atunci cine l-ar ucide pe bunic?

Pentru a aborda paradoxul, Tobar și supervizorul său, dr. Fabio Costa, au folosit „modelul cu bilă de biliard”.

Aceștia și-au imaginat o serie de bile de biliard care se ciocnesc pe o masă de biliard circulară, ca o curbă închisă, asemănătoare timpului.

Cercetătorii au calculat că, indiferent dacă traiectoria unei bile este modificată la un moment dat în călătoria sa, interacțiunile viitoare cu alte bile îi pot corecta drumul, iar bila va reveni în aceeași poziție și cu aceeași viteză pe care ar fi avut-o dacă nu ar fi intervenit nimeni.

Aplicat „paradoxului bunicului” acest lucru ar însemna că ceva ar interveni întotdeauna în calea încercării tale de a-ți ucide bunicul.

Înapoi la exemplul coronavirus. Să presupunem că trebuia să călătorești înapoi în 2019 și să izolezi pacientul zero. Conform teoriei lui Tobar, pandemia ar avea loc cumva.

Cei doi cercetători care au realizat studiul spun că, deși modelul este prea simplu pentru a reprezenta întreaga gamă de cauze și efecte din universul nostru, este un bun punct de plecare pentru viitorii fizicieni.

Călătoria în timp, posibilă? Un experiment incredibil derulat la CERN