Cartea Morţilor. Un papirus egiptean uluitor aduce noi detalii despre Lumea de Apoi

Data: 22/01/2023 | Autor: .

Cartea Morţilor

Arheologii au confirmat că un pergament de papirus descoperit anul trecut în necropola Saqquara, lângă Cairo, conține într-adevăr texte din Cartea egipteană a morților! Este pentru prima dată după un secol când un papirus complet a fost descoperit, potrivit lui Mostafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt. Pergamentul a fost supranumit „papirusul Waziri”. În prezent, acesta este în curs de traducere în limba arabă.

Fanii filmului „The Mummy” din 1999 știu că Cartea egipteană a morților joacă un rol cheie în aducerea marelui preot blestemat Imhotep înapoi pentru a-i teroriza pe cei vii.

Realitatea este, firește, destul de diferită: în special, nu există o singură copie magică a Cărții Morților, așa cum este descrisă în film; au existat multe versiuni de-a lungul secolelor, toate unice, alegerea vrăjilor fiind adesea adaptată la nevoile specifice ale faraonilor decedați și (mai târziu) ale membrilor de rang înalt ai societății egiptene.

Exemplu de ilustrație dintr-o Carte egipteană a morților - nu din papirusul recent descoperit - reprezentând "cântărirea inimii".

Exemplu de ilustrație dintr-o Carte egipteană a morților – nu din papirusul recent descoperit – reprezentând „cântărirea inimii”.

18, numărul lui Dumnezeu. De ce erau obsedați egiptenii și evreii de acest număr?

Ce conţine Cartea Morţilor

Aceste „cărți” erau, de fapt, colecții de texte funerare și vrăji pentru a-i ajuta pe cei decedați în călătoria lor prin lumea subterană (Duat) – nu pentru a aduce oamenii înapoi din morți – și nu sunt texte sfinte precum Biblia sau Coranul.

Inițial, acestea erau pictate pe obiecte sau scrise pe pereții camerelor funerare. Cu timpul, au fost adăugate ilustrații și vrăji au fost, de asemenea, inscripționate pe interiorul sicrielor sau pe giulgiurile de in folosite pentru a înveli decedații.

Una dintre cele mai faimoase vrăji este „Cântărirea inimii” (numită 125 de către cercetători), care datează din jurul anului 1475 î.Hr., moment în care copiile Cărții Morților erau scrise în mod obișnuit pe papirus.

Anubis îl conducea pe decedat în fața lui Osiris, unde acesta jura că nu a comis niciunul dintre cele 42 de „păcate” enumerate, iar inima îi era cântărită pe o pereche de cântare în raport cu o pană pentru a determina dacă era demn de un loc în viața de apoi.

10 descoperiri egiptene antice care au făcut senzaţie în 2022

Cei care au urmărit Moon Knight își vor aminti de o versiune a acestei ceremonii prezentată într-unul dintre episoadele ulterioare, condusă de zeița egipteană cu cap de hipopotam a nașterii și fertilității, Taweret.

Dintre cele 192 de vrăji cunoscute în prezent – niciun manuscris nu le conține pe toate – există mai multe vrăji de protecție împotriva deteriorării sau pierderii inimii, iar într-un caz se imploră inima să nu-și „trădeze” proprietarul în timpul ritualului de cântărire prin „a spune minciuni în prezența zeului”.

Copiile Cărții Morților au fost realizate la comandă de scribi, iar pergamentele puteau fi scurte de 1 metru și lungi de 40 de metri (aproximativ 131 de picioare).

Oamenii știau de existența unor astfel de pergamente în Evul Mediu și au presupus că acestea erau de natură religioasă, deoarece au fost găsite în morminte.

Karl Richard Lepsius a inventat numele de Cartea Morților în 1842, după ce a tradus un astfel de text. Cel mai cunoscut exemplu până în prezent este Papirusul de la Ani, descoperit în luxor în 1888 și aflat acum la British Museum. Însă astfel de descoperiri sunt din ce în ce mai rare.

Necropola Saqqara a deservit capitala Egiptului antic Memphis și se mândrește cu numeroase piramide, printre care piramida în trepte a lui Djoser, a cărei proiectare și construcție este atribuită de obicei lui Imhotep, cancelarul faraonului Djoser (și mai târziu imortalizat ca monstru în „The Mummy”).

Piramida în trepte a lui Djoser, Saqqara, Egipt.

Piramida în trepte a lui Djoser, Saqqara, Egipt.

Saqqara a fost desemnată de UNESCO ca sit al Patrimoniului Mondial în 1979, deși jefuitorii din timpul protestelor egiptene din 2011 au pătruns în depozite și au provocat pagube în acel an.

De-a lungul anilor, arheologii au scos la iveală numeroase morminte, artefacte și mumii în timpul săpăturilor din sit: o mască funerară aurită rară și câteva zeci de mumii în 2018, de exemplu, sau statui ale diferiților zei și un număr de sarcofage complet sigilate în 2020.

În martie 2022, arheologii au descoperit cinci morminte vechi de 4000 de ani, recuperând 250 de sarcofage din lemn pictat care conțineau mumii complete și 150 de statuete ale diferiților zei în Cimitirul animalelor antice din sit.

Piatra Benben. Celebrul artefact din Egiptul antic, un mister încă neelucidat

De asemenea, a fost descoperită o colecție de produse cosmetice, vase de bronz și un sistru (instrument muzical de percuție). Unul dintre sarcofage conținea, de asemenea, un pergament de papirus despre care se crede că măsura aproximativ 9 metri și conținea un capitol din Cartea Morților scris în hieroglife. Acesta a fost trimis la laboratorul Muzeului egiptean din Cairo pentru a fi studiat în continuare.

După ce papirusul a fost complet restaurat, acesta măsura de fapt 16 metri. Iar cercetătorii au confirmat acum că pergamentul conține într-adevăr vrăji din Cartea Morților. Potrivit lui Waziri, papirusul va fi prezentat la inaugurarea Marelui Muzeu Egiptean din Cairo, în cursul acestui an.

Numărul superstiţios 13. Egiptenii, Cartea Morţilor şi o controversă de milenii