Ce este realitatea augmentată și ce aplicații are această tehnologie?

Data: 17/11/2022 | Autor: .

Mulți dintre cititorii noștri au auzit de realitatea virtuală și dacă nu folosesc ei înșiși sau ele însele această tehnologie, poate deja au văzut device-uri VR de uz personal sau disponibile în spațiul public. Realitatea augmentată prezintă unele asemănări cu VR, dar cele două concepte sunt diferite. Așadar, ce este realitatea augmentată și cu ce ne poate ajuta aceasta?

Definiția realității augmentate

Realitatea augmentată (AR) este o versiune îmbunătățită a lumii fizice reale, care este realizată prin utilizarea elementelor vizuale digitale, a sunetului sau a altor stimuli senzoriali și furnizată prin tehnologie.

De pildă, realitatea augmentată a fost încorporată în aplicațiile de cataloage de produse a unor magazine, ceea ce le permite consumatorilor să vizualizeze cum ar arăta diferite produse în diferite medii. De exemplu, atunci când cumpără mobilier, cumpărătorii îndreaptă camera device-ului lor către zona de care sunt interesați și produsul va apărea în prim-plan.

Realitatea augmentată a fost introdusă pentru prima dată de către cercetătorul Thomas Caudell în anul 1990. Tehnologia și-a avut prima utilizare comercială într-un meci de fotbal transmis prin televiziune în anul 1998 pentru a reprezenta „lovirea fizică a mingii” și calea pe care mingea o ia pentru a ajunge în poartă.

Ce aplicații are realitatea augmentată?

Deși mai puțin spectaculoasă decât realitatea virtuală, realitatea augmentată este cu nu puțin mai utilă pentru numeroase aplicații:

Pregătirea cadrelor medicale

AR oferă numeroase abordări pentru a fac față situațiilor medicale complexe ale pacienților și pot clasifica datele diferitelor tipuri de intervenții chirurgicale.

Aplicații mobile de luat măsurători

Acțiuni precum măsurarea înălțimii și lățimii unei mese de bucătărie sau proiectarea mediului în funcție de entitățile din lumea reală, cum ar fi  crearea de mobilier, toate acestea au devenit mai facile prin aplicațiile mobile care utilizează tehnologia Augmented Reality. Una dintre cele mai cunoscute aplicații mobile bazate pe AR din 2021 este aplicația Ruler (5 milioane de descărcări).

Turism

Diverse agenții și hoteluri folosesc aplicații de călătorie bazate pe AR pentru a-și ajuta clienții să exploreze diverse destinații fără a face compromisuri cu privire la calitatea transportului și a restaurantelor. Câteva astfel de aplicații de călătorie sunt World Around Me, Smartify, ViewRanger, AR City.

Entertainment

De la celebrul joc Pokémon până la sesiuni de jocuri de noroc utilizând realitatea augmentată, această tehnologie este pe primul plan când vine vorba despre distracție. Experiențe precum Unibet – pariuri gratuite ar putea deveni cu mult mai fascinante prin adăugarea unei componente de AR.

Educație

Utilizarea realității augmentate se potrivește foarte bine cu subiecte legate de știință, matematică, muzică sau psihologie, iar conceptele ce țin de aceste discipline sunt explicate eficient cu cheltuieli mai mici, deoarece tehnologia AR nu cere infrastructură adițională.

Siguranță publică

Aplicații bazate pe realitate augmentată precum Silent Partner surprind imediat și în siguranță fotografii sau videoclipuri cu evenimente neașteptate, cum ar fi dezastre, de pe smartphone. Mai târziu, utilizatorul telefonului (sau oficialii de siguranță publică) pot transmite acele videoclipuri sau imagini care sunt geo etichetate, ele putând fi recuperate cu ușurință oriunde.

Ai utilizat vreodată realitatea augmentată și dacă da, în ce situație?