Ce se întâmplă în creier în momentul morții. O descoperire tulburătoare

Data: 3/09/2020 | Autor: .

Cercetătorii de la spitalul Charite din Berlin au realizat un experiment cu adevărat ieșit din comun, cu accente oarecum macabre. Experții au vrut să afle ce se întâmplă în creier în momentul morții.

Jens Dreier, cercetător în neurologie experimentală la spitalul Charite din Berlin, a conectat electrozi la creierele a nouă pacienți care se aflau în pragul morții.

Cu ajutorul aparatelor medicale, experții au înregistrat ce se petrece în organism când inima încetează să mai bată, iar encefalograma, care înregistrează activitatea cerebrală, este plată, adică mai indică doar o linie.

În mod surprinzător, encefalograma a arătat că unele celulele nervoase au fost active și după declararea decesului. Ei au aflat, astfel că, atunci când sunt lipsiți de oxigen și sânge, neuronii intră mai întâi într-un „mod pauză”. În momentul în care prima celulă a cedat, se spune că ea se depolarizează, adică eliberează toată rezerva sa de energie.

În ciuda celor știute până acum, cercetătorii au ajuns la concluzia că nu există un moment exact al treceri de la viață la moarte.

Procesul care duce la moartea celulelor ar dura câteva ore, chiar și până la 21 de ore în unele cazuri.

Învierea este posibilă? Pornind de la aceste concluzii, cercetătorii s-au întrebat dacă moartea nu poate fi un proces reversibil.

În teorie, dacă se stimulează celulele în intervalul de până la 21 de ore, învierea ar putea fi posibilă. Printre altele, dacă capul ar fi păstrat la rece, celulele s-ar păstra în starea lor inițială și ar frâna acumularea de elemente chimice toxice.

,,Pentru a învăța cum să protejăm creierul în caz de accident vascular cerebral sau de stop cardiac, trebuie să înțelegem mai întâi cum să îl protejăm. Timpul joacă un rol important”, a declarat profesorul Jens Dreier.

ÎNVIEREA ESTE POSIBILĂ?

Un start-up american lucrează, de altfel, la o tehnologie care ar putea întoarce morţii de la groapă. Experţii în biochimie susţin că moartea cerebrală poate fi reversibilă, iar acest lucru a fost dovedit deja de testele medicale pe animale.

Din punct de vedere ştiinţific, moartea este definită ca fiind momentul în care toate funcţiile biologice ale unui organism încetează să mai funcţioneze. Cel puţin asta susţine Universitatea din Harward, încă din 1968.

Un start-up din Statele Unite, Bioquark, încearcă să schimbe din temelii această percepţie, dezvoltând o tehnologie care ar putea regenera creierul uman.

Şeful companiei, cercetătorul în domeniul farmaceutic Ira S. Pastor, a declarat că există multe animale, precum amfibienii sau peştii, care au capacitatea de a-şi regenera anumite porţiuni ale creierului.

Specialistul susţine că acest proces ar putea fi transpus în cazul unor persoane aflate în moarte cerebrală. Bioquark a realizat deja, cu succes, mai multe experimente în cadrul cărora au realizat transplanturi de creier pe salamandre, pentru a afla cum evoluează capacitatea lor de memorare, după ce au suferit traume cerebrale severe.

Rezultatele studiilor au demonstrat că amfibienii îşi recuperaseră aproape complet abilitatea de a procesa informaţiile receptate din mediul exterior.

Mai mult chiar, expertul susţine că, în trecut, au fost realizate experimente ştiinţifice privind moartea cerebrală în care s-au aflat unii pacienţi umani, iar rezultatele au arătat că o astfel de tehnologie nu este o utopie.

Cercetările sunt încă în faza de pionierat însă nu este exclus ca, în viitor, moartea cerebrală să poată fi reversibilă.

ÎNVIEREA, REZERVATĂ CELOR BOGAȚI?

GadgetReport.ro relata, de altfel, recent, că există deja o adevărată „tehno-religie în acest sens, iar moartea a ajuns să reprezinte „doar o problemă tehnică”, ce va fi soluţionată cât de curând.

Cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim afirmă că, în următorii 200 de ani, nemurirea şi creşterea puterilor fizice vor deveni posibile.

„Cred că în următorii 200 de ani, homo sapiens se va îmbunătăţi pe sine din punct de vedere fizic până va ajunge un fel de fiinţă divină, fie prin manipulări biologice, fie prin inginerie genetică, creând astfel cyborgi, alcătuiţi din părţi organice şi părţi non-organice”, a adăugat profesorul israelian Yuval Noah Harari.

Vestea proastă este că accesul la nemurire va fi rezervat exclusiv persoanelor bogate, despre care cercetătorul israelian afirmă că se vor transforma într-un nou tip de oameni şi vor deveni „cyborgi asemănători zeilor”.