Cea mai mare piramidă din lume nu e în Egipt! Misterul din Cholula

Data: 26/10/2022 | Autor: .

Marea Piramidă din Cholula

Deși Marea Piramidă de la Giza din Egipt este de departe cea mai cunoscută piramidă din lume, nu este nici pe departe cea mai mare. Acest titlu îi revine Marii Piramide din Cholula – un vechi templu aztec din Puebla, Mexic, cu o bază de patru ori mai mare decât cea din Giza și cu un volum aproape dublu.

De ce este cea mai mare piramidă din lume atât de des trecută cu vederea? S-ar putea fi din cauză că această structură gigantică este de fapt ascunsă sub straturi de pământ, ceea ce o face să arate mai degrabă ca un munte natural decât ca un loc de cult.

De fapt, arată atât de mult ca un munte, încât faimosul explorator spaniol Hernán Cortés a ratat-o complet și, fără să vrea, a construit o biserică chiar deasupra ei, așa cum puteți vedea în imaginea de mai sus.

Pentru a înțelege cât de impresionantă este Marea Piramidă din Cholula, trebuie să facem un salt înapoi cu mult înainte ca Cortés și armata sa să planteze un simbol al creștinismului pe vârful ei.

Misterul Tlachihualtepetl

Cunoscută sub numele de Tlachihualtepetl (care înseamnă „munte făcut de om”), originile piramidei sunt puțin vagi. Se estimează că a fost construită în jurul anului 300 î.Hr. de mai multe comunități diferite pentru a-l onora pe zeul antic Quetzalcoatl.

Piramida a fost probabil construită cu adobe – un tip de cărămidă făcută din noroi copt – și prezintă șase straturi construite unul peste altul de-a lungul mai multor generații. De fiecare dată când un strat era finalizat, construcția era reluată de un nou grup de muncitori.

Această creștere progresivă este ceea ce a permis ca Marea Piramidă din Cholula să devină atât de mare. Cu o bază de 450 pe 450 de metri (1.480 pe 1.480 de picioare), este de patru ori mai mare decât Marea Piramidă din Giza.

De fapt, cu o înălțime de aproximativ 66 de metri (217 picioare), volumul total al piramidei este de aproximativ 4,45 milioane de metri cubi (157 milioane de picioare cubice), în timp ce volumul Marii Piramide din Giza este de doar 2,5 milioane de metri cubi (88,2 milioane de picioare cubice).

Totuși, Marea Piramidă din Giza este mai înaltă, având 146 de metri (481 de picioare).

Anticii azteci au folosit cel mai probabil Marea Piramidă din Cholula ca loc de cult timp de aproximativ 1.000 de ani, înainte de a se muta într-o nouă locație mai mică, aflată în apropiere.

Descoperire istorică sub celebra Piramidă a Soarelui de la Teotihuacan

Înainte de a fi înlocuită cu structuri mai noi, a fost decorată cu grijă în simboluri roșii, negre și galbene. Dar, fără întreținere, cărămizile de lut au fost lăsate să facă ceea ce face noroiul în climatele umede – să ofere nutrienți pentru tot felul de verdeață tropicală.

„A fost abandonată cândva în secolul al VII-lea sau al VIII-lea d.Hr.”, a declarat arheologul David Carballo de la Universitatea din Boston pentru Gorvett la BBC. „Choluteca avea un templu-piramidă mai nou situat în apropiere, pe care spaniolii l-au distrus”.

Masacrul lui Cortes

Hernan Cortés

Când Cortes și oamenii săi au ajuns în Cholula în octombrie 1519, la aproximativ 1.800 de ani după ce piramida a fost construită, au masacrat aproximativ 3.000 de oameni într-o singură oră – 10% din populația întregului oraș – și au nivelat multe dintre structurile lor religioase.

Dar nu s-au atins niciodată de piramidă, pentru că nu au găsit-o niciodată.

În 1594, după ce s-au stabilit în oraș și l-au revendicat ca fiind al lor, au construit o biserică – La Iglesia de Nuestra Señora de Los Remedios (Biserica Doamnei Noastre a Remediilor), pe vârful muntelui piramidei ascunse.

Nu este clar dacă aztecii știau că cărămizile de noroi vor încuraja lucrurile să crească peste tot și, în cele din urmă, să îngroape întreaga structură, dar faptul că arată mai mult ca un deal decât ca o piramidă este probabil singurul motiv pentru care încă supraviețuiește astăzi.

Și e foarte bine, pentru că, potrivit BBC, nu numai că este cea mai mare piramidă din lume, dar își păstrează și astăzi titlul de cel mai mare monument construit vreodată pe Pământ, de către orice civilizație.

Camera secretă din Marea piramidă din Giza, scanată cu un telescop de mare putere! Ce sunt muonii?

Piramida a fost descoperită abia la începutul anilor 1900, când localnicii au început să construiască o secție de psihiatrie în apropiere. Până în anii 1930, arheologii au început să o descopere, creând o serie de tuneluri cu o lungime de 8 kilometri pentru a le permite accesul.

Acum, la peste 2.300 de ani de la construcția sa inițială, situl a devenit o destinație turistică.

Să sperăm că, pe măsură ce capacitatea noastră de a studia siturile importante cu ajutorul unor instrumente neinvazive continuă să se îmbunătățească, arheologii vor înțelege mai bine cum a fost construită structura, de către cine și cum a ajuns să arate atât de mult ca un munte.

Unul dintre misterele piramidelor, descifrat! Secretul de la Marea Piramidă