Cei care dorm prea mult prezintă un risc major de demenţă. Un studiu bulversant

Data: 2/12/2022 | Autor: .

Un nou studiu analizează modul în care durata și momentul somnului influențează riscul de demență.

Ora la care indivizii se culcă și cât de mult dorm pot crește șansele de a se îmbolnăvi de demență, potrivit unui studiu recent care a fost publicat în Journal of the American Geriatrics Society.

Cercetătorii au monitorizat, timp de aproape 4 ani, peste 1.982 de adulți.

Riscul de demență a fost cu 69% mai mare la cei care au dormit mai mult de 8 ore (față de 7-8 ore) și de două ori mai mare la cei care s-au culcat înainte de ora 21.00 (față de ora 22.00 sau mai târziu).

„Acest lucru sugerează că funcția cognitivă ar trebui monitorizată mai atent la adulții mai în vârstă care dorm mai mult”, au scris autorii.

Secretele unui somn bun. Poziția de dormit şi calitatea pernei, esențiale

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au prezentat rezultatele unui amplu studiu despre somn. Concluziile sunt de natură să ne ofere câteva indicia despre ce ar trebui să facem pentru a avea un somn mai bun, să ne odihnim mai bine.

În urma cercetării, care s-a întins pe parcursul a 10 ani și care a luat în calcul peste 10.000 de persoane, experții afirmă că cel mai odihnitor somn este cel în care ne schimbăm poziția pe timpul nopții.

Potrivit rezultatelor cercetării, participanții au petrecut aproximativ 54% din timp dormind pe o parte, aproximativ 37% pe spate și aproximativ 7% pe față. Bărbații (în special cei cu vârsta sub 35 de ani) tind să fie cei mai agitați, cu mai multe schimbări de poziție și mișcări ale brațelor, coapselor și ale părții superioare a spatelui în timpul nopții.

Acest lucru poate să nu fie un lucru rău, deoarece, în general, este o idee bună să permiți corpului tău să se miște în timpul nopții. În timpul somnului, corpul tău va urmări orice durere sau disconfort și va ajusta poziția în consecință.

„Ca în orice lucru pe care îl facem fizic și mental, corpul nostru se obișnuiește cu anumite obiceiuri, iar acest lucru nu este diferit atunci când dormim”, afirmă dr. Matteo Ria, psiholog consultant la Pall Mall Medical, specializat în probleme de somn.  „Dacă ești obișnuit să dormi pe o anumită parte, creierul tău îți spune că aceasta este poziția cea mai comodă pentru tine și acest lucru va deveni un proces natural.”, a mai spus acesta.

„În mod similar, unii oameni pot dormi pe spate sau se încolăcesc cu perna. Odată ce corpul obișnuiește să doarmă într-o anumită poziție, creierul tău îți va spune că acesta este modul corect, iar corpul tău va reacționa ”, a adăugat el.

De câte ore de somn ai nevoie în 24 ore? Un calcul științific

Somnul bun, în funcție de vârstă și greutate

Trebuie să știi, în primul rând, că dormitorul este locul în care trebuie să te simți relaxat. Este important ca, atunci când te bagi în pat, să ai parte de o saltea bună, de o lenjerie curată și de o lumină caldă, redusă ca intensitate.

Dacă dormiți împreună cu cineva, este esențial să vă dați seama care este poziția confortabilă și să vă adaptați.

Vârsta, greutatea, mediul în care te afli, activitățile pe care le desfășori și dacă ești însărcinată, toate acestea joacă un rol în ceea ce privește poziția de somn cea mai bună pentru corpul tău, spun experții.

Într-un studiu, persoanele care s-au odihnit într-o poziție în care există o rotație a coloanei vertebrale (cum ar fi poziția laterală fără suport), s-au trezit cu mai multe dureri dimineața. Cu toate acestea, deși unele poziții de dormit pe o parte pot cauza o mică presiune asupra coloanei vertebrale, se pare că pozițiile laterale, în general, sunt totuși mai bune decât celelalte opțiuni.

Perna, esențială pentru un somn bun

Alegerea pernei potrivite este vitală pentru un somn bun. S-a constatat că o lipsă de susținere a capului și a gâtului în timpul somnului are un impact grav asupra alinierii coloanei vertebrale și cauzează probleme musculare, cum ar fi dureri de gât, dureri de umăr și rigiditate musculară.

Nu materialul din care e făcută perna contează, ci forma și înălțimea. O pernă în formă de U te poate ajuta să ai un somn mai lung, iar o pernă în formă de rulou poate reduce durerile resimțite dimineața și durerile de la orele de culcare la cei care suferă de leziuni cronice.

Temperatura camerei, foarte importantă

Potrivit cercetătorilor, temperature ideală pentru somn este de 18,3°C (variind între 15-19°C). Este esential să existe o aerisiere a camerei, astfel încât să se evite supraîncălzirea pe timpul nopții.

Testul somnului aparent! Cum afli simplu dacă eşti prea obosit