Cum afli dacă datele de pe Facebook ți-au fost compromise

Data: 16/10/2018 | Autor: .

Cum afli dacă datele de pe Facebook ți-au fost compromiseDacă vrei să afli dacă datele tale confidențiale, deținute de Facebook, au fost obținute de hackerii care au exploatat o breșă din platforma de socializare și au intrat în contact cu conturile a peste 30 de milioane de utilizatori, ai la dispoziție un instrument special, relatează GadgetReport.ro

Facebook a anunțat că va trimite notificări tuturor celor care au fost afectați de breșa de securitate, pentru a-și actualiza datele.

Dacă n-ai primit notificarea, este posibil să nu te afli printre cei cărora hackerii le-au aflat date precum locația, vârsta, educația, statutul, orașul de origine, locurile vizitate, paginile urmărite și dispozitivele cu care intră pe Facebook.

Dacă vrei să verifici însă dacă ești printre cele 30 de milioane de victime, intră pe acest link.

GadgetReport.ro relata, recent, că atacatorii au fost în măsură să exploateze o vulnerabilitate a unei caracteristici – „View As” – pentru a prelua controlul asupra conturilor utilizatorilor, a precizat grupul. Reţeaua de socializare online a remediat deja problema şi a sesizat autorităţile.

Investigația asupra incidentului de securitate este însă abia la început. Facebook nu a putut spune dacă hackerii au furat unele date ale utilizatorilor sau cine se află în spatele atacului. Mai mult, au ieșit la iveală noi detalii potrivit cărora breșa de securitate ar fi mult mai gravă decât se credea inițial. Asta pentru că hackerii ar fi putut căpăta acces inclusiv la toate conturile pe care utilizatorii se loghează folosindu-și conturile de Facebook.

Facebook nu a confirmat deocamdată dacă au fost compromise și aceste conturi și nici nu a spus de cât timp hackerii aveau acces la conturile utilizatorilor afectați. Funcția „View as” a fost introdusă în iulie 2017 și, potrivit The Guardian, avea mai multe probleme de securitate.

Potrivit New York Times, CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, și COO-ul Sheryl Sandberg se numără printre cei ale căror conturi au fost compromise de atac.

După breșa uriașă de securitate, care a afectat peste 50 de milioane de utilizatori Facebook, experții de la Bitdefender au întocmit un scurt ghid cu câteva recomandări pentru securizarea contului de pe rețeaua de socializare.

Potrivit unui comunicat de presă, experții Bitdefender atrag atenția utilizatorilor să evite să transmită pe internet informații importante și fotografii sau să poarte conversații cu caracter sensibil, întrucât riscul expunerii acestora în timp către persoane neautorizate este semnificativ.

1.Conștientizați că rețelele de socializare nu sunt pe deplin sigure și nu pot păstra toate secretele în siguranță. Pregătiți-vă pentru ce e mai rău și comportați-vă corespunzător.

2.Nu puneți niciodată în scris ceva ce nu v-ar plăcea să fie expus public peste câțiva ani când ar putea apărea o breșă. În cazul actualului incident, inclusiv conversațiile private purtate prin Facebook au ajuns integral la atacatori.

3.Folosiți criptarea de tip end-to-end când purtați discuții cu caracter sensibil, inclusiv pe Facebook. Când utilizați Facebook Messenger, alegeți persoana cu care doriți să purtați o conversație, dați click pe numele său și accesați conversații secrete (Secret Conversations).Astfel se va deschide o nouă fereastră de chat, iar discuțiile vor fi criptate în totalitate și vor putea fi vizualizate doar de pe terminalele mobile unde s-a purtat discuția.

4.Dacă mesajele transmise sunt sensibile sau doriți să nu fie asociate cu identitatea reală a interlocutorilor, recomandarea este să vă îndreptați către platforme de mesaje create special pentru extra siguranță, precum Signal.