Cum aleg un telefon nou. 10 sfaturi esențiale

Data: 5/03/2020 | Autor: .

Marca, dimensiunea ecranului, puterea procesorului, camerele foto, autonomia. Sunt doar câteva criteria care fac diferența între smartphone-urile vândute acum pe piața românească. Cum alegi cel mai bun telefon pentru tine, dincolo de brand și sistemul de operare? O soluţie este să te ghidezi după materialul de mai jos. S-ar putea să te ajute să îți faci o idee despre ce ar trebui să ai în vedere atunci când cumperi un astfel de gadget, relatează GadgetReport.ro

1. Care este dimensiunea ideala a smartphone-ului?

Alege un telefon pe care sa il poți ține bine în mână. Dacă este prea mare, dincolo de faptul ca va fi dificil să-l folosești, o să riști să-l scapi, iar reparația o să te coste serios.

Un ecran mai mic presupune și un design compact, insa daca vrei sa folosești telefonul pentru a urmari clipuri video sau pentru jocuri, atunci este indicat sa alegi un model cu un display mai mare, de minim 6 inchi.

Dacă îți dorești iPhone 11 Pro Max sau un Samsung Galaxy S20 Ultra, mergi mai întâi intr-un magazin și vezi dacă poți să îl folosești ușor. S-ar putea ca mărimea acestor telefoane să fie o problemă.

2. Ce sistem de operare este cel mai potrivit?

In momentul in care alegem un astfel de gadget trebuie sa lasam subiectivismul deoparte și sa punem in balanța plusurile și minusurile pe care le are fiecare sistem de operare existent pe piața.

iOS-ul de pe iPhone-uri ramane una dintre cele mai intuitive platforme și beneficiaza de una dintre cele mai bune selecții de aplicații și jocuri. Principala problemă este că iOS-ul este aproape imposibil să-l adaptezi gusturilor tale și, în plus, cele mai multe aplicații sunt pe bani.

Spre deosebire de iOS, sistemul de operare al celor de la Google, Android, este disponibil pe un numar mai mare de terminale, este flexibil și customizabil.

Mare atenție atunci când alegi un telefon de la Huawei. Cele mai noi telefoane, precum Mate30 și Mate 30 Pro nu mai folosesc serviciile Google, astfel că nu vei mai avea acces la serviciile din Play, inclusiv la Netflix și Youtube. Detalii află din materialul de mai jos.

Merită să cumperi Huawei Mate30 Pro? 10 elemente esențiale

3. Prețul face diferența?  

Cu siguranță în portofelul tău. În ceea ce privește viteza de operare, diferențele nu mai sunt așa mari ca în trecut. Este de ajuns un iPhone XR sau un Galaxy S9 pentru a avea o experiență optimă, atât pentru browsing, foto&video, jocuri sau filme.

La un buget redus de lei, alege un Samsung sau un Huawei. De la sud-coreeni îți recomandăm Samsung Galaxy A10 sau A50, iar de la Huawei modelul P9.

Dacă vrei un telefon ireproșabil, alege un iPhone 11 sau un iPhone 11 Pro, insă o să te coste mai mult decât un smartphone cu Android.  Dacă vrei cele mai puternice telefoane cu Android, alege un Samsung Galaxy S20, S20 Plus sau S20 Ultra.

4. Autonomia bateriei

Cumpăraţi un telefon care are minim 3500 mAh, asta dacă vreţi să vă ţină toată ziua. Cele mai multe telefoane au între 2700-3500 mAh, aşa că cu cât este mai mare capacitatea bateriei, cu atât mai bine. In plus, alegeti telefoanele care beneficiaza de incarcare rapida.

 

5. Cat de importanți sunt megapixelii?

Dacă vreți să inlocuiți aparatul de fotografiat cu un smartphone performant, trebuie sa fie atenți la numarul de megapixeli, dar mai ales la calitatea senzorului de imagine etc.

iPhone 11 Pro  și Samsung Galaxy S20 Ultra au cele mai bune camere însă şi telefoanele Huawei au camere performante, mai ales la ultimele modele, precum P20 și Mate 20 Pro. Huawei urmează să lanseze, în această lună, și noua generație P40 și P40 Pro, care anunță, de asemenea, camere excelente.

6. Cât de importantă este marca?

Aici este la latitudinea voastră. Sfatul nostru este să alegeţi întotdeauna telefoanele care au service autorizat. Nu vreţi să vă treziţi că aţi scăpat un telefon din mână şi nu există pe piaţă piese pentru reparaţie. Un smartphone care are în spate o reţea de service-uri autorizate este cel mai indicat.

7. Preţul reflectă calitatea?

Este un aspect care contează, însă nu întotdeauna. De pe piaţa chineză vin tot mai multe telefoane care au un raport preţ-calitate excelent. La 1000 de lei puteţi cumpăra un telefon chinezesc cu specificaţii de flagship însă gândiţi-vă la nefericita situaţie în care ar trebui să îi schimbaţi ecranul spart sau să îi cadă microfonul. S-ar putea să nu găsiţi piese pentru el.

8. Când găsești cele mai bune prețuri?

Dacă vreţi un telefon de ultimă generaţie, nu îl cumpăraţi imediat după lansare. Aşteptaţi măcar 5 luni şi veţi vedea că preţul scade cu minim 30%.

Sfatul nostru este să nu cumpăraţi cele mai ieftine telefoane. Dacă aveţi bani, cumpăraţi un flagship, dacă nu, alegeţi un telefon mediu, care să aibă măcar un procesor quad-core la minim 1,7 Ghz şi 4 GB de RAM.

9. Testaţi înainte să cumpăraţi!

Nu cumpăraţi un telefon doar pentru simplul motiv că este la promoţie. Mergeţi în magazine, testaţi produsul, jucaţi-vă cu el, faceţi poze şi abia apoi cumpăraţi-l, dacă vă place. Sunt multe telefoane care din specificaţii arată excelent, însă experienţa de utilizare este dezastruoasă.

10. Cumpărați doar produse sigilate!

Este esenţial să nu vă lăsaţi cuceriţi de un discount pentru produsele “resigilate”. Cele mai multe au fost prezentate în showroom-uri şi au stat deschise non-stop, fiind testate de sute de persoane. Aşa că este cereţi vânzătorului să vă aducă un produs în cutie sigilată.

Orice telefon vândut pe piaţa românească trebuie să aibă 2 ani de garanţie, timp în care orice reparaţie este realizată gratuit. De aceea este bine să păstraţi toate actele (factura, garanţie, bon).

O statistică recentă arată că românii iși schimba smartphone-ul o data la doi ani. In medie, romanii aloca circa 1.500 de lei pentru un smartphone la liber și 1200 de lei pentru o tableta.