Cum extinzi autonomia laptopului. Opt sfaturi esenţiale

Cum extinzi autonomia laptopului! Opt sfaturi esenţiale

Ştiai că durata minimă de functionare a unei baterii de laptop este de 3 ore şi că, dacă coboară sub acest nivel, ar trebui schimbată? Cum extinzi autonomia laptopului află din tutorialul GadgetReport.ro

Autonomia bateriei este corelată cu numarul de celule pe care le include, ofertele existente variind de la 3 pana la 12 celule.

Majoritatea modelelor existente pe piaţă au baterii cu 6 celule, care asigură o autonomie reală între 4 şi 6 ore. Cele mai performante laptopuri au baterii cu 12 celule, numite si baterii de inalta capacitate. Acestea presupun o durata de viata a bateriei de până la 19 ore.

Durata de viaţă a bateriei variază, bineinteles, în funcţie de configuraţia laptopului si de modul de utilizare.

Capacitatea maximă a bateriei nu ramane identica pe parcursul anilor, scazand semnificativ in functie si de comportamentul de incarcare al utilizatorului.

1. REDUCEŢI LUMINOZITATEA ECRANULUI

Cei mai multi utilizatori prefera o luminozitate mare a ecranului, insa acest lucru înseamnă un consum de energie pe măsură.

Din Control Panel, in Power Options puteti face setarile optime de consum energetic. Sau dati dublu click pe iconita bateriei din toolbar. De acolo puteti seta varianta de functionare Eco sau Power Saver. Ecranul va fi mai putin luminos dar bateria va rezista mai mult.

2. ÎNCHIDEŢI APLICAŢIILE PE CARE NU LE FOLOSIŢI

Incercati sa inchideti aplicatiile pe care nu le utilizati. Acestea fac ca SSD-ul sau HDD-ul sa lucreze mai intens si implicit sa consume mai multa baterie. Apasati tastele Control/Alt/Del concomitent pentru a putea intra in Task Manager. Acolo veti vedea cate operatiuni deruleaza laptopul si le veti putea inchide pe cele inutile sau care nu sunt de stricta necesitate.

3.DEZINSTALAŢI APLICAŢIILE INUTILE

Intraţi în Control Panel şi dezinstalaţi programele pe care nu le folosiţi, mai ales pe cele care se conectează la internet. În plus, sunt mulţi producători care adaugă sistemului de operare tot felul de programe de asistenţă care, în fapt, îngreunează funcţionarea laptopului. Atenţie, însă, să nu dezinstalaţi programe esenţiale!

4.ÎNCHIDEŢI BLUETOOTH-UL

Dacă nu folosiţi bluetooth-ul laptopului, ţineţi-l închis.Pentru a verifica dacă este închis, intraţi în Control Panel sau daţi click pe iconita din toolbar, din dreapta jos. Iar dacă nu folosiţi internetul, închideţi şi conexiunea WI-FI.

5. FOLOSIŢI MAI PUŢIN DIFUZOARELE

Dacă vă uitaţi la filme de pe laptop sau ascultaţi muzică, folosiţi căştile, asta dacă vreţi să extindeţi bateria. Difuzoarele consumă incomparabil mai multă energie.

6. TRECETI LAPTOPUL ÎN MODUL HIBERNATE

Este de preferat sa alegeti optiunea Hibernate in detrimentul celei Standby, pentru ca prima economiseste mai multa energie.

7. INCHIDETI LAPTOPUL CÂND NU ÎL FOLOSIŢI

Chiar daca inchideti clapeta, laptopul continua sa utilizeze din baterie. Este mai bine sa dati Shut Down si sa il redeschideti cand aveti nevoie de el.

8. INCERCAŢI SĂ LUCRAŢI FĂRĂ MOUSE

Chiar si mouse-ul are nevoie de energie pentru a functiona. Încercaţi să folosiţi mai mult touchpad-ul.