Cum îți protejezi datele de pe telefon, la bordul unui rent a car

Data: 20/09/2016 | Autor: .

Cum îți protejezi datele de pe telefon, la bordul unui rent a car

Tehnologiile avansate fac parte din viața noastră de zi cu zi și mulți dintre noi nu își mai pot închipui viața fără ele. Mașinile de închiriat (rent a car) urmează valul evoluției digitale și oferă astăzi computere de bord inteligente, ultra-tehnologizate. Dacă obișnuiești să călătorești în interes de serviciu sau chiar în vacanțe, cu siguranță te bucuri de confortul pe care ți-l oferă. Cu toate astea, există un pericol ascuns pe care îl poți trece ușor cu vederea: stocarea datelor personale.

Magrenta îți povestește tot ce trebuie să știi despre riscurile pe care ți le asumi când îți închiriezi o mașină și ce poți să faci pentru a-ți păstra datele personale în siguranță.

Avantajele și dezavantajele conectării la bordul unui rent a car

driving-around-the-worldAvantaje: confortul oferit de multitasking la volanul mașinii închiriate.

Gadgeturile, device-urile inteligente, internetul și aplicațiile mobile ne fac viața mai ușoară și sunt o resursă foarte bună pentru lumea agitată în care trăim. De la sisteme de apelare hands-free prin Bluetooth, la gadgeturi de navigare prin GPS, aceste opțiuni îți permit confortul de a răspunde la apeluri prin comenzi vocale, fără a ne distrage de la drum, de a beneficia de direcții în trafic sau de a-ți încărca telefonul mobil în timp ce asculți muzică.

Dezavantaje: stocarea datelor cu caracter personal în sistemul de bord, transformându-se în subiectul furtului de date sensibile.

În ziua de azi, nimeni nu are timp să introducă adrese, numere de telefon și alte date manual, timpul este limitat și economisirea lui este scopul multora dintre noi. Astfel, cele mai multe device-uri se ocupă de memorarea și stocarea informațiilor utile pentru noi. Acestea rămân în memoria gadgetului chiar și după ce te-ai conectat. Deși sună tentant, există o problemă: informațiile stocate pot fi găsite de oricare altă persoană ajunge la dispozitivele pe care le-ai înregistrat, iar datele tale personale pot ajunge pe mâini nepotrivite.

Ce date pot rămâne stocate în bordul mașinii?

Atunci când vrei să folosești serviciul de Bluetooth pentru a-ți conecta smartphone-ul la mașină, amintește-ți că datele personale îți pot fi puse în pericol.

driving-connected-carsDacă nu îți ștergi ulterior datele cu care te-ai conectat la bordul mașinii de închiriat, orice persoană care va intra în aceeași mașină le poate găsi și folosi în scopuri proprii. Prin serviciul de Bluetooth, computerul mașinii stochează:

 • numele dispozitivului pe care îl folosești
 • numărul tău de telefon
 • contactele pe care le-ai apelat sau care te-au apelat
 • agenda telefonică
 • traseele pe care le-ai făcut cu mașina și destinațiile pe care ți le planifici.

Cum îți păstrezi datele în siguranță când conduci un rent a car

Acum că știi care sunt pericolele la care te expui, este foarte important să ai control asupra informațiilor pe care le faci publice. Magrenta a făcut o listă de sfaturi utile pentru tine și situațiile în care conduci o mașină de închiriat cu un sistem de informare ultra-tehnologizat:

 • Nu folosi porturile USB ale mașinii pentru a-ți încărca telefonul. În schimb, folosește portul pentru bricheta din mașină sau alte adaptoare externe
 • Consideră opțiunea unui kit audio Bluetooth. Îți va fi foarte util dacă nu vrei să renunți la comoditățile pe care ți le oferă sistemul de bord.
 • Citește cu atenție notificările legate de permisiune. Fii atent la programele și aplicațiile care îți cer permisiunea pentru a accesa date personale. Poți specifica într-un mod personalizat ce fel de informație vrei ca sistemul să acceseze.
 • Nu seta adresa exactă a locurilor pe care le frecventezi. Fie că este adresa de acasă, de la muncă, a restaurantului tău preferat, consideră opțiunea de a nu seta adresa exactă. Ia-ți ca punct de reper o intersecție apropiată. Astfel, străinii care ar putea avea acces la mașina cu care te-ai deplasat, nu vor putea ajunge la adresele pe care le-ai vizitat.
 • Șterge datele din sistemul de bord înainte să returnezi mașina. Accesează meniul de setări și să identifică numele device-ului tău. Alege opțiunea ”Șterge” și îndepărtează-l din lista cu device-uri partajate prin Bluetooth.
 • Șterge istoricul rutelor pe care le-ai urmat. Dacă ai folosit GPS-ul mașinii închiriate, mergi la meniul de setări încă o dată și șterge istoricul ultimelor locații. Astfel, nimeni nu va știi unde ai călătorit. O altă opțiune ar fi să revii la setările din fabrică înainte să te conectezi la bord. Pe lângă faptul că telefonul îți va merge mult mai bine apoi, nimeni nu va avea acces la istoricul tău.

Datele sensibile pot deveni deosebit de periculoase dacă ajung în mâinile oamenilor nepotriviți. Mașinile ultra-tehnologizate, conectate permanent, vor fi peste tot în următorii ani, astfel că este util să știi la ce riscuri te expui și cum să te ferești de ele.

Data viitoare când vei mai pleca într-o călătorie, nu uita să te deconectezi și să ștergi istoricul înregistrat pe diverse device-uri. Folosește tehnologia în avantajul tău și datele tale personale vor rămâne în siguranță.