Cum s-a format Luna! Știați că este rezultatul unei ciocniri a Pământului cu o altă planetă?

Data: 9/11/2022 | Autor: .

Cum s-a format Luna! Știați că este rezultatul unei ciocniri a Pământului cu o altă planetă?

Atunci când privesc sistemul solar, astronomii se joacă, în esență, de-a detectivii. Se uită la toate obiectele de acolo – planete și sateliți, asteroizi și comete. Studiindu-le, adună  indicii care ne spun totul despre cum era Sistemul Solar când era tânăr.

Oriunde ne uităm în Sistemul Solar, găsim dovezi a ceea ce oamenii de știință numesc „coliziuni gigantice”. Ce înseamnă asta? Ei bine, se pare că etapele finale ale formării planetelor au fost foarte violente. Existau o mulțime de formațiuni de mărimea unei planete care pluteau în jurul lor și care se ciocneau între ele.

Atunci când acestea se ciocnesc una de cealaltă, coliziunea este cu adevărat catastrofală – mai mult decât suficientă pentru a rupe o lume în bucăți. Și asta este exact ceea ce credem că s-a întâmplat cu planeta Mercur.

Când s-a format Mercur, toate indiciile ne spun că era probabil de două ori mai mare decât este astăzi. Dar cu mult timp în urmă, la scurt timp după ce Mercur s-a format, un alt obiect de mărimea lui Mercur s-a izbit de ea într-o coliziune care a distrus-o aproape în totalitate.

Acea coliziune a îndepărtat o mare parte din Mercur, lăsând în urmă un miez metalic, cu doar un strat subțire de sol deasupra acestuia. O planetă sfâșiată de o coliziune, cu cicatricele încă vizibile pentru noi, patru miliarde (adică 4.000.000.000.000) de ani mai târziu!

Secretele misiunilor Apollo. Ce au adus astronautii care au fost pe Luna

Cum s-a format Luna!

Cel mai faimos exemplu de planetă sfâșiată este de fapt propriul nostru Pământ. Astronomii cred că atunci când s-a format Pământul, acesta era de unul singur. Dar când ne uităm la Pământ astăzi, acesta are un companion – Luna. Deci, de unde a apărut Luna?

Toate indiciile pe care am reușit să le adunăm spun o poveste cu adevărat dramatică. La scurt timp după ce Pământul s-a format, pe cont propriu, a dat peste o altă planetă. Acea planetă, pe care astronomii au poreclit-o „Theia”, era de mărimea planetei Marte și s-a ciocnit de noi relativ ușor (așa cum se întâmplă în cazul coliziunilor dintre planete).

Dar o coliziune blândă între planete este totuși uimitor de violentă. Coliziunea ar fi transformat întregul Pământ într-o minge de foc, omorând orice formă de viață care ar fi putut evolua în acel moment. Ar fi sfâșiat Pământul, precum și ar fi distrus Theia.

Materialul smuls de pe Theia și de pe Pământ ar fi fost împrăștiat în spațiul din jurul planetei noastre. Gravitația Pământului a fost atât de puternică încât a prins majoritatea resturilor, care s-au adunat treptat pentru a forma Luna.

Așa că, ori de câte ori priviți Luna pe cer, puteți spune tuturor că este o amintire a unei coliziuni gigantice de pe vremea când Pământul era tânăr. Pentru că, odată ca niciodată, Pământul a fost cu adevărat sfâșiat de o ciocnire cu o altă planetă!

Cum s-a format Luna. Misterul protoplanetei Theia