Cum sa te aperi de virusul Politia Romana

Data: 14/11/2012 | Autor: .

Piracy-Trojan_Romanian-PoliceBitdefender a lansat o aplicație gratuita impotriva ’’virusului pirateriei’’, care a infectat milioane de utilizatori din toata lumea, prin intermediul unui mesaj fals ce se pretinde a fi din partea poliției.

Amenințarea, cunoscuta in Romania și sub denumirea de ’’virusul Poliția Romana’’, acuza victimele de piratarea de muzica, softwaresi videoclipuri, solicitandu-le bani pentru deblocarea calculatoarelor.

Utilizatorii infectați cu soft-ul periculos Trojan.Ransom.IcePol pot instala instrumentul furnizat de Bitdefender, pentru a șterge virusul din computere prin accesarea linkului urmator și rularea uneltei in Safe Mode.

’’Virusul pirateriei exploateaza aceeași teama primara pe care oamenii o resimt cand aud sirena poliției, vad luminile girofarului, iar apoi sunt trași pe dreapta’’, explica Alexandru Balan, Chief Security Researcher, Bitdefender.

’’Virusul verifica adresa de IP a victimei, ii spune ca mesajul este din partea poliției și o acuza de un delict pe care l-ar fi putut comite și fara sa-și dea seama. Fața de amenințari similare mai vechi, care trimiteau « amenzi » pentru pornografie și zoofilie, aceasta pune accentul pe infracțiuni de piraterie. Și este extrem de eficienta’’, continua Alexandru Balan.

In contextul in care pierderile cauzate de incalcarea drepturilor de autor se ridica la miliarde de dolari anual și milioane de computere din toata lumea adapostesc fișiere, software, muzica sau filme piratate, virusul pirateriei poate viza cu succes pe oricine, din orice țara si din orice grup social.

Virusul intimideaza utilizatorii cu mesaje localizate ce par a veni de la birourile de poliție din țari precum Romania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Austria și Olanda. La noi in tara, atacatorii cibernetici solicita plata unei sume de 100 de dolari, sau 300 de lei.

De origine ruseasca, virușii de tip ’’Ransom’’ reprezinta o clasa de software periculos ce blocheaza accesul la computerul infectat solicitand bani in schimbul eliminarii restricțiilor.

Mai multe detalii despre aceasta amenintare și despre modul in care poate fi rulata aplicația de eliminare a virusului aici

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.