Cutremurul din Nepal a fost prezis. Se poate întâmpla şi în România?

Data: 27/04/2015 | Autor: .

cutremur

Cutremurul de 7,8 grade pe scara Richter produs sâmbătă în Nepal a fost anticipat de experţii de la GeoHarzards International, o organizaţie nonprofit din California. Specialiştii în geologie au lansat chiar şi o campanie de conştientizare a pericolului, cerând autorităţilor locale să se pregătească pentru un astfel de eveniment.

Potrivit NY Times, experţii de la GeoHarzards International avertizaseră că între placa tectonică indiană şi cea asiatică s-a acumulat o tensiune puternică şi că, din calculele făcute, un cutremur major va lovi regiunea respectivă o dată la circa 75 de ani.

Precedentul cutremur a avut loc în anul 1934, când peste 10.000 de persoane şi-au pierdut viaţa după un seism cu magnitudinea de 8.1 grade pe scara Richter, produs în estul Nepalului.

Încă din anii ’90, Brian Tucker, preşedintele şi fondatorul GeoHazards, afirma că nu se pune problema dacă ci cînd va apărea noul cutremur.

Iar luna trecută, GeoHazards avertiza că „având în vedere rata de creştere a populaţiei cu 6,5% şi a densităţii urbane, cei 1,5 de oameni care trăiesc în Valea Katmandu se află în faţa unui risc serios în cazul producerii unui cutremur”.

Interesant este, în context, că şi în România s-a spus că după cutremurul din 1977 ar putea să apară un alt seism major, pentru ca si in zona Vrancea se acumuleaza tensiune intre placi.

„Pentru Romania, Vrancea ramane cea mai periculoasa din mai multe motive. Unul din ele este chiar marimea cutremurelor mari, apoi frecventa lor de aparitie, faptul ca apar destul de des, chiar daca la nivel de zeci de ani, mult mai dese decat in alte zone si datorita faptului ca, fiind de adancime, au o arie de distrugere foarte mare. In timp ce unul din Banat poate produce efecte foarte mari, dar local, un cutremur din Vrancea poate afecta suprafete foarte mari Bucuresti, Iasi, Craiova si in Bulgaria si in Republica Moldova”, declara, recent, directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului, Mircea Radulian.

Vestea buna este ca seismele semnalate in ultima vreme in Vrancea au un efect pozitiv, reusind sa mai reduca din tensiunea dintre placile tectonice.

“Faptul ca in zona Vrancea apare o acumulare de tensiune, toata lumea stie acest lucru, ca ai cutremure din astea mai mici, mai multe elibereaza ceva din energie, dar numai o fractiune mica si asta nu inseamna ca nu vom avea candva un cutremur mare. Asta inseamna ca fractiunea de energie eliberata este mult prea mica fata de cea care se acumuleaza. Toate cutremurele care apar in alte zone, fenomene meteo, astronomice, aceste tensiuni in plus care apar ele sunt mici foarte mici fata de tensiunea care actioneaza acolo in zona Vrancea si atunci nu influenteaza foarte mult, am putea spune ca tot ce se intampla acolo este dirijat tot de fortele din zona Vrancea”, sustine directorul stiintific de la INFP.