Daredevil, primul om care a zburat cu 600 km/h

Data: 16/03/2012 | Autor: .

Celebrul cascador Felix Baumgartner, cunoscut sub numele Daredevil, se pregateste intens pentru tentativa de a deveni primul omul care va zbura cu viteza sunetului. El a efectuat un prim test, sarind dintr-o capsula speciala de la o altitudine de aproximativ 21,800 metri. A ajuns la Pamant cu viteza de 600 km/h.

Austriacul Felix Baumgartner a fost urcat intr-o capsula spatiala atasata unui balon imens cu helium de 50 metri, la o altitudine de aproximativ 22,000 metri. De acolo a sarit  si a aterizat cu parasuta in siguranta in desertul New Mexico, la aproape 40 km departare de Roswell, imbracat in costumul spatial special realizat pentru a face fata conditiilor din spatiu.

Baumgartner s-a intors pe Pamant cu o viteza de aproximativ 600 km/h. Mai tarziu a afirmat ca cea mai dificila parte a fost frigul extrem de dur.

„Abia imi puteam misca mainile. Va trebui sa mai lucram putin la acest aspect”, a spus Baumgartner. De asemenea, austriacul a mai adaugat faptul ca trebuie sa se obisnuiasca si cu dimensiunile extraordinare din spatiu.

„Am vrut sa deschid parasuta dupa ce coborasem de ceva vreme, insa am vazut pe altimetru ca inca ma aflam la 15,000 metri altitudine”.

Chiar daca a fost doar o saritura de teste, pentru viitoarea saritura de la 37 de kilometri altitudine, Baumgartner tot a reusit sa se inscrie in Cartea Recordurilor. A devenit a treia persoana care a sarit de la aceasta altitudine si a supravietuit.

Singurele persoane care au ajuns la o altitudine mai mare a fost rusul Eugene Andreev si americanul Jisep Kittinger, ambii realizand sariturile in 1960. Kittinger, o adevarata legenda, acum in varsta de 83 de ani, este mentorul lui Felix Baumgartner in proiectul Red Bull Stratos. Kittinger face parte din echipa de experti de aproape 100 de profesionisti de top din domeniul aerospatial, stiinta si medicina.

Dupa ce aceasta perioada nefavorabila va trece, se va mai face un test de la o altitudine de 27,000 metri inainte ca Baumgartner sa depaseasca recordurile propuse.

Daca toate lucrurile vor merge bine, Baumgartner spera sa devina primul parasutist care va depasi bariera sunetului, urmand sa zboare cu o viteza de 1223 kilometri/ora.

Specialistii spun ca daca misiunea se va incheia cu succes, va fi un pas important pentru stiinta. Costumul supersonic ar putea fi folosit in viitoarele calatorii turistice spatiale.

“Aceasta misiune este una de pionierat. Poate, intr-o zi, cineva va privi in urma si va spune ca Felix Baumgartner si echipa Red Bull Stratos au ajutat la dezvoltarea costumelor care le purtam in spatiu. Vrem sa facem ceva pentru posteritate”, a declarat cascadorul, citat de GadgetReport.ro.