De ce au dispărut dinozaurii? Povestea meteoritului care a făcut întuneric pe Pământ timp de 2 ani

Data: 27/12/2021 | Autor: .

De ce au dispărut dinozaurii? Povestea meteoritului care a făcut întuneric pe Pământ timp de 2 ani

Cercetătorii de la Departamentul de zoologie și geologie din cadrul Academiei de Științe din California au lansat o nouă teorie privind dispariția dinozaurilor. Un meteorit ar fi lovit Pământul acum 66 de milioane de ani, fapt care a provocat o perioadă de întuneric de 2 ani. Impactul a distrus cel puțin 75% din viața de pe Pământ, inclusiv dinozaurii.

Live Science relatează că asteroidul, care măsura aproximativ 12 kilometri în diametru, a lovit Pământul dramatic, cu o viteză de 43.000 de kilometri pe oră.

Potrivit cercetărilor prezentate pe 16 decembrie 2021 la reuniunea anuală a Uniunii americane de geofizică (AGU) desfășurată la New Orleans, locul impactului a fost în zona craterului Chicxulub (care se întinde pe cel puțin 150 de kilometri), aflat sub apă în Golful Mexic, lângă peninsula Yucatan.

Meteoritul a distrus total viața pe planeta noastră, timp de 9 luni și a adus întunericul vreme de doi ani, în multe părți ale lumii.

Schimbările de mediu declanșate au provocat o extincție în masă pe Pământ. Norii denși de cenușă și particule s-au răspândit rapid în atmosferă, extinzându-se pe tot globul și blocând razele Soarelui.

Putem readuce la viață dinozaurii? O descoperire incredibilă

”Gândirea comună de acum este că incendiile globale ar fi fost sursa principală de funingine, care fi fost suspendată în atmosferă superioară a Pământului”, a spus Peter Roopnarine, expert în geologie din cadrul Academiei de Științe din California.

”În timpul unui interval de întuneric de 650-700 de zile, nivelul extincției în masă de pe Pământ a atins 81%. Lucru care sugerează că formațiunea Hell Creek, care cuprindea cele mai cunoscute 300 de specii și se întindea în statele americane Montana, Dakota de Nord, Dakota de Sud și Wyoming, a experimentat întunericul aproximativ doi ani”, a spus Roopnarine.

Pe urmele dinozaurilor! Omenirea e în pragul unei extincții în masă. Vine sfârșitul lumii?