De ce depinde fericirea? Rezultatele unui studiu Hardward

Data: 4/01/2020 | Autor: .

De ce depinde fericirea? Rezultatelele unui studiu Hardvard

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au încercat să afle care este cheia unei vieți fericite. În cadrul unui sondaj, început la sfârșitul anilor 1930, experții au urmărit 268 de absolvenți de la Harvard din promoțiile 1939-1944, alături de 456 de tineri care au crescut, în același timp, în centrul orașului Boston. Rezultatele sunt cel puțin surprinzătoare, relatează GadgetReport.ro

„Cel mai clar mesaj pe care l-am obtinut din acest studiu de 75 de ani este urmatorul: relatiile bune, armonioase, ne asigură fericirea si sanatatea’’, a declarat expertul Robert J. Waldinger, potrivit INC.com.

Altfel spus, dacă vrei să fii fericit, este absolut esențial să ai relații sănătoase, cu oameni optimiști, în care să construiți împreună prezentul și viitorul.

La polul opus, cei mai nefericiți sunt oamenii singuri.

Potrivit datelor Administrației federale a Resurselor de Sănătate și Servicii din SUA, 40% dintre americani spun că „uneori sau întotdeauna simt că relațiile lor sociale nu sunt semnificative”, 20 procente se descriu ca fiind „izolați”, iar 28% dintre adulții în vârstă trăiesc singuri.

Potrivit experților, singurătatea este la fel de rea precum fumatul a 15 țigări pe zi.

Un alt sondaj, realizat de Cigna anul trecut, a arătat că numai 50% dintre americani au „interacțiuni sociale semnificative ” în fiecare zi.

Cum scapi de singurătate, cum ieși din paradigma programului de ,,robot’’, în care jobul ocupă cel mai mult timp? Cum îți faci prieteni, cum interacționezi cu alte persoane?

Experții spun că oamenii pot ieși din ciclul singurătății prin angajarea ca voluntar în diverse proiecte.

Un studiu recent, realizat pe 10.000 de persoane din Marea Britanie, a arătat că două treimi dintre voluntari spun că această activitate „i-au ajutat să se simtă mai puțin izolați”.

Un alt studiu, din S.U.A., care a implicat 6.000 de femei văduve, a constatat că cele care au început voluntariatul timp de doar două ore sau mai mult pe săptămână au constatat că „nivelul lor mediu de singurătate a scăzut pentru a se potrivi cu cel al adulților căsătoriți”.

În plus, voluntariatul a fost util în special pentru persoanele în vârstă, care sunt mai predispuse să fie singure. Mai mult, studiul a arătat că voluntariatul este scalabil: cu cât vă implicați în activități de voluntariat mai des, cu atât veți dezvolta mai multe relații.