De ce pretind clarvăzătorii că aud ,,vocile morților’’? O descoperire științifică

Data: 19/01/2021 | Autor: .

De ce pretind clarvăzătorii că aud ,,vocile morților’’? O descoperire științifică

Oamenii de știință de la Universitatea Northumbria din Marea Britanie au identificat trăsăturile care pot face o persoană să pretindă că aude ,,vocile morților’’. Descoperirea ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine halucinațiile auditive care însoțesc bolile mentale, cum ar fi schizofrenia , spun cercetătorii.

Potrivit noilor cercetări, o predispoziție la experiențe auditive neobișnuite în copilărie și o susceptibilitate ridicată la halucinații auditive sunt principalele coordonate ale celor care se pretind clarvăzători.

Experiența de a vedea sau de a auzi ceva, în absența unui stimul extern și atribuită spiritelor morților,  suscită interes științific atât pentru antropologii care studiază experiențe religioase și spirituale, cât și pentru oamenii de știință care studiază experiențe halucinante patologice.

„Cei care tind să raporteze experiențe auditive neobișnuite au capacitatea de a le accepta și a se obișnui cu ele, spre deosebire de cei care au boli mintale, care le privesc cu spaimă, cu manifestări extreme’’, a explicat psihologul Peter Moseley de la Universitatea Northumbria din Marea Britanie.

„Înțelegerea modului în care acestea se dezvoltă este importantă, deoarece ne-ar putea ajuta să înțelegem mai multe despre experiențele dureroase sau necontrolabile ale auzirii vocilor.”

Peter Moseley și colegul său psiholog Adam Powell, de la Universitatea Durham din Marea Britanie, au recrutat și chestionat 65 de clarvăzători, membri ai Uniunii Naționale a Spiritualiștilor din Marea Britanie.

Ce se întâmplă după moarte?! Un reportaj video tulburător

AUD VOCI ZILNIC

În esență, 44,6 la sută dintre clarvăzători au raportat că aud voci zilnic, iar 79 la sută au spus că experiențele fac parte din viața lor de zi cu zi, fără să-i deranjeze.

Studiul arată că, în general, clarvăzătorii au avut prima lor experiență auditivă extremă la o vârstă medie de 21,7 ani, majoritatea asociindu-le cu halucinațiile.

Pe măsură ce numărul experiențelor auditive a crescut, credințele acestora au evoluat spre paranormal, spre spiritualism, spre clarviziune.

„Descoperirile noastre spun multe despre învățare și dorință. Pentru clarvăzători, aceste fenomene auditive frecvente pe care le experimentează au devenit parte a normalității, astfel că percepția a evoluat într-o zonă pozitivă, spre deosebire de alte persoane pentru care auzitul vocilor a dus la dezvoltarea unor probleme medicale, traume, boli mentale”, a spus Powell.

Misterul de pe Insula Paștelui. Cum a dispărut civilizația Rapa Nui

FENOMEN NEUROLOGIC SAU PARANORMAL?

Dincolo de mecanismul acceptării vocilor, cercetătorii încearcă acum să vadă dacă există o cauză specifică a acestui fenomen, asociat cu activitatea cerebrală și/sau mediul din care provin clarvăzătorii.

,,Vrem să aflăm dacă este o anomalie cerebrală, dacă acești oameni înregistrează un ,,dereglaj’’ mental care îi face să dezvolte astfel de manifestări sau dacă, cu adevărat, este o problemă asociată paranormalului. De unde vin aceste voci? Sunt rezultatul unor manifestări mentale sau au legătură cu fenomene paranormale?’’, a declarat Powell.

Nemurirea, posibilă! Moartea, văzută doar ca o problemă tehnică