De ce sunt plantele verzi? Care este legătura cu lumina soarelui

Data: 18/09/2017 | Autor: .

De ce sunt plantele verzi? Care este legătura cu lumina soarelui„De ce sunt plantele verzi?” O intrebare la care primul răspuns indică clorofila, care este verde. Dar de ce nu sunt plantele negre? Cercetătorii ezită însă în a oferi un verdict în privinţa acestui aspect, nefiind foarte siguri că există o teorie universal valabilă, relatează GadgetReport.ro

Să întrebi de ce plantele sunt verzi este ca şi la fel ca şi cum ai întreba de ce cerul este albastru.

Probabil vei crede că plantele sunt verzi pentru că clorofila este verde, însă răspunsul nu este chiar aşa simplu.

În primul rand, trebuie sa luăm în calcul că lumina este elementul de baza al tuturor proceselor importante din natură. Pentru plante, lumina face posibila fotosinteza, in urma careia rezulta oxigenul.

Transformarea luminii in energie se realizeaza prin intermediul clorofilei, un pigment de culoare verde care poate fi de mai multe tipuri de la o specie la alta.

Mai sunt și alți pigmenți în frunze,cum ar fi carotenoidele( galben,portocaliu,roșu) dar în cantități mai mici.

Combinarea pigmenților cu clorofila face ca verdele frunzelor sa aiba diferite nuanțe.Și tot datorită acestor pigmenți, toamna, frunzele devin ruginii.

Clorofila are capacitatea de a absorbi lungimile de unda rosie si albastra care compun lumina, iar pe celelalte sa le reflecte catre ochii nostri, acestia reusind sa perceapa o singura culoare, verde.

Clorofila iși încetează activitatea prima, odată cu scurtarea zilelor și frigul dar ceilalți pigmenți rezistă mai mult,și frunzele îngălbenesc.

Dupa acelasi mecanism vedem si merele ca fiind rosii. Pigmentii din coaja acestora absorb intr-o cantitate mai mare lumina albastra in timp ce pe cea rosie o reflecta precum o oglinda spre noi.

De ce sunt plantele verzi și nu sunt negre? Ei bine, nu se ştie sigur. Există mai multe teorii, însă niciuna confirmată. Una din ele sugerează că dacă ar fi folosit tot spectrul și deci, ar fi negre s-ar supraîncălzi peste masura.

Câteva dintre cele mai interesante versiuni le vedeţi în clipul video de mai jos.