Decizie CCR. Ce se întâmplă cu cartelele prepay

Decizie CCR. Ce se întâmplă cu cartelele prepay

Operatorii de telefonie mobilă vor putea vinde, în continuare, cartele prepay fără să solicite un act de identitate și fără să fie nevoiți să colecteze datele personale ale celor care le cumpără. Curtea Constituțională a respins Ordonanța de urgență privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul.

Actul normativ fusese adoptat de Guvernul Dăncilă, după crimele de la Caracal.

Practic Guvernul Dăncilă a impus prin Ordonanță de Urgență obligația ca operatorii de telefonie mobilă să colecteze datele personale ale celor care cumpără cartele prepay, motivul invocat de autorități fiind identificarea și pedepsirea celor care fac farse la 112 dar și reducerea timpilor de intervenție. Asa incat, actualii posesori de astfel de cartele aveau timp până la 1 septembrie 2020 să se identifice.

Judecatorii CCR au fost raspuns la o sesizare depusa toamna trecuta de Avocatul Poporului care susținea, între altele, că O.U.G. „afectează drepturi, libertăți și îndatoriri cetățenești”. Instituția reclama si faptul că nu se justifică situația de urgență.

După izbucnirea cazului Caracal, secretarul de stat Raed Arafat a anunţat un set de 14 masuri pentru îmbunătăţirea sistemului de urgenţă 112, problema cartelelor prepay fiind ridicată în contextul numărului mare de apeluri false, efectuate de pe acestea. Noile prevederi introduse de OUG privind sistemul 112 prevăd ca operatorii de telefonie mobilă să furnizeze servicii pe cartele PrePay doar după ce colectează datele de identificare a proprietarului cartelei SIM.

Amintim, in 2014, o lege care viza identificarea utilizatorilor de cartele telefonice preplătite și a utilizatorilor de rețele Wi-Fi a fost declarată neconstituțională. Judecătorii Curții CCR au considerat atunci că modul în care sunt protejate datele personale ale utilizatorilor nu este unul suficient de sigur.