DESCOPERIRE ISTORICĂ: Naşterea vieţii pe Pământ, dată înapoi cu 60 de milioane de ani!

Data: 9/09/2014 | Autor: .

pamantViaţa pe Terra a apărut cu 60 de milioane de ani mai devreme decât se credea până acum, potrivit un studiu geologic care a descoperit urme ale unor forme de viaţă în straturile de sol foarte vechi din India, informează dailymail.co.uk, citată de Mediafax.

Momentul la care atmosfera terestră a devenit bogată în oxigen şi propice vieţii, cunoscută ca „marele eveniment de oxidare”, se crede că a avut loc în urmă cu circa 2,4 miliarde de ani. Dar geologii din Irlanda şi India au găsit recent dovezi ale unui astfel de eveniment de oxidare mai scurt, care a avut loc în urmă cu 600 de milioane de ani.
Cercetătorii susţin că un alt studiu sugerează că primele forme de viaţă care au produs oxigen au început să se dezvolte pe Pământ cu 60 de milioane de ani mai devreme decât se credea anterior.

Oamenii de ştiinţă spun că aceste forme de viaţă sunt responsabile de adăugarea oxigenului în atmosfera terestră, o piatră de temelie pentru evoluţia vieţii.

Geologii din India au găsit dovezi ale alterării chimice a rocilor care a dus la formarea de sol foarte vechi, iar această alterare s-a putut face doar în prezenţa oxigenului.

Folosindu-se de cunoştinţele legate de degradarea unui izotop al uraniului, care în timp se transformă în plumb, oamenii de ştiinţă au putut stabili vârsta solului la cel puţin 3,02 miliarde de ani.

Solul studiat provine din zona Singhbhum Craton din Odisha, India, o regiune unde o parte a scoarţei terestre a rămas stabilă şi neschimbată de miliarde de ani.