Descoperire istorica. A fost gasita “Particula lui Dumnezeu”

Data: 2/07/2012 | Autor: .

Cercetatorii de la Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN) vor anunta, miercuri, intr-o conferinta de presa ce va avea loc in Elvetia, identificarea bosonului Higgs, relateaza Daily Mail.  Aflarea „particulei lui Dumnezeu” este considerata esentiala in descifrarea Universului.

Cercetatorii, condusi de Peter Higgs, profesor la Universitatea Edinburgh, afirma ca, in proportie de 99.99%, datele au aratat ca particula a fost gasita.

Oamenii de stiinta considera ca bosonul Higgs reprezinta cheia catre intelegerea Universului. Bosonul Higgs este particula elementara formata imediat dupa Big Bang, in urma cu 14 miliarde de ani. Se crede ca aceasta a dat masa tuturor celorlalte particule, scrie  jurnalul.ro

Primele semne ale descoperirii acestei particule a carei existenta este prezisa de Modelul Standard al particulelor elementare au fost observate in luna decembrie de cercetatorii ce lucreaza la acceleratorul de particule Large Hadron Collider.

Datele inregistrate in luna decembrie sugerau prezenta bosonului lui Higgs in zona 125 gigaelectronvolti (de aproximativ 125 ori masa unui proton).

Analizand datele, cercetatorii au descoperit ca, intr-adevar, in acea zona existau elemente care sugerau existenta acestei particule, insa datele sugerau un nivel de siguranta de 3-sigma, ceea ce inseamna ca exista o probabilitate de numai 0,13% ca evenimentele inregistrate in acceleratorul de particule sa fie o simpla intamplare.

Pentru a putea sustine ca bosonul lui Higgs a fost cu adevarat descoperit, cercetatorii doresc sa aiba suficiente date pentru un nivel de siguranta de 5-sigma, caz in care exista o probabilitate de doar 0,000028% ca rezultatele sa fie rezultatul sansei.
Acum, mai multi cercetatori din lumea fizicii afirma ca oamenii de stiinta de la CERN au obtinut suficiente date pentru a fi siguri de existenta „particulei lui Dumnezeu”, asa cum a fost supranumit bosonul lui Higgs, urmand sa anunte descoperirea acestuia in cadrul Conferintei Internationale pe teme de fizica a particulelor ce va avea loc intre 4 si 11 iulie la Melbourne, Australia.

„Este clar: exista suficiente date ce sugereaza ca bosonul Higgs exista”, a comentat matematicianul Peter Wolt pe blogul sau personal.