Dreptul de a fi uitat, REVIZUIT! Google reintroduce date pe internet

Data: 7/07/2014 | Autor: .

google-sign110714205022.jpeg

Dupa ce si-a atras numeroase acuzatii de cenzura, Google a revenit asupra deciziei de a elimina din rezultatele cautarilor articole ale unor institutii de media, intre care s-au numarat BBC si The Guardian.

Google a inceput, astfel, sa reintegreze in rezultatele cautarilor unele link-uri pe care le eliminase in numele asa-numitului “drept de a fi uitat”.

GadgetReport.ro relata, recent, ca Google a primit de la utilizatori 70.000 de solicitari privind stergerea de informatii sensibile, in doar o luna de la lansarea unui site creat special in acest scop, cele mai multe astfel de cereri fiind primite din Franta, dupa cum a informat AFP.

Tarile din care au venit cele mai multe astfel de cereri au fost Franta (14.086), Germania (12.678), Marea Britanie (8.497), Spania (6.176) si Italia (5.934). Solicitarile au vizat un numar total de 267.550 de link-uri, insa Google a precizat ca fiecare astfel de cerere va fi tratata in mod individual.

google-sters-dateSaptamana trecuta, Google a decis sa elimine din rezultatele cautarilor un articol al unui jurnalist al BBC vechi de sapte ani referitor la fostul director general al Merrill Lynch Stan O’Neal, decizie care a atras acuzatii de cenzura din partea unor politicieni britanici si oficiali ai Uniunii Europene.

Pentru a putea fi sterse datele care nu mai doriti sa apara in cautarile Google, trebuie sa completati o cerere speciala, insotita de o fotografie.

«Fiecare solicitare individuală va fi evaluată și se va încerca atingerea unui compromis între dreptul persoanei la confidențialitate și dreptul publicului de a afla și de a distribui informații », afirma Google in paginaunde puteti solicita stergerea informatiilor.

« La evaluarea solicitării, rezultatele vor fi analizate pentru a se stabili dacă includ informații despre dvs., care nu mai sunt de actualitate, precum și dacă aceste informații sunt de interes public (de ex., informații despre escrocherii financiare, despre malpraxis, despre condamnări penale sau despre comportamentul public al funcționarilor guvernamentali) », mai precizeaza Google.

« Pentru ca Google să vă evalueze solicitarea, trebuie să:

(a) specificați adresa URL a fiecărui link care se afișează la căutarea numelui dvs. pe Google și care solicitați să fie eliminat. (Puteți să copiați adresa URL din bara browserului după ce dați clic pe respectivul rezultat al căutării).
(b) explicați (dacă nu este clar) de ce se referă la dvs. pagina din link (sau dacă trimiteți acest formular în numele altei persoane, de ce se referă la persoana respectivă);
(c) explicați de ce această adresă URL din rezultatele căutării este nerelevantă, învechită sau neadecvată », precizeaza Google.

Mai multe detalii aflati de AICI.