Browsing: dacii

Zamolxe sau Zamolxis, după cum mai era cunoscut, era considerat drept cel mai important zeu din ceruri. Acest zeu, cunoscut și sub numele de Gebeleizis, era asociat cu cerul senin, luminos şi tot ce-i tulbură frumuseţea şi armonia, adică fenomene precum furtuna, norii, grindina, trebuie combătute.

Unul dintre cele mai controversate mistere arheologice ale României este legat de celebrele tăblițe de la Sinaia, un set de scrieri realizate pe plăci de aur, într-o limbă necunoscută, descoperite pe locul unui altar păgân. Unii presupun că tăbliţele de la Sinaia ar fi o cronică a dacilor – menţionează nume de regi daci şi toponime dacice.

Dacii aveau o bucătărie surprinzător de diversificată, plină de delicatese care și astăzi sunt de actualitate. De la vânat la pește, miere și vin, dacii aveau o mulțime de rețete extrem de apetisante. Puțină lume știe că dacii erau înebuniți după…lapte.

În Epoca de Aur, așa cum lăudătorii i-au denumit perioada cât s-a aflat la frâiele puterii, Nicolae Ceaușescu ajunsese, la un moment dat, să se compare cu Ștefan cel Mare, cu Mihai Viteazu dar mai ales cu Burebista. De ce a refuzat să se asocieze cu Decebal, un rege dac mult mai cunoscut decat Burebista? E un mister elucidat.

O matriță de bronz de pe vremea dacilor continuă suscite interesul arheologilor, misterul din jurul acesteia fiind încă nedeslușit. Lucrarea este una fără precedent în istoria știută a poporului dac, iar cercetătorii cred că aceasta este o dovadă a științei și tehnologiilor incredibile cunoscute de adepții lui Zamolxe. Artefactul poate fi văzut la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.