Browsing: egipt

La începutul lunii martie, Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt (MOTA) a anunțat descoperirea unei camere secrete deasupra intrării principale (nord) a Piramidei lui Khufu, cunoscută și sub numele de Marea Piramidă din Giza. Această cameră de 9 metri pe 2 metri se află chiar deasupra intrării nordice, iar motivul pentru care a fost inclusă acolo rămâne în prezent necunoscut. Între timp, arheologii cred că au dat de urmele unei alte camere secrete, chiar mai mare!

Arheologii egipteni au găsit o mumie acoperită cu foiță de aur, sigilată într-un sarcofag care nu a mai fost deschis de 4.300 de ani. Se crede că mumia aparține unui bărbat pe nume Hekashepes. Este una dintre cele mai vechi și mai complete mumii care nu aparțin unei familii regale găsite vreodată în Egipt.

Numărul 18 a fost mult timp un număr faimos ca număr norocos în iudaism dar și în vechea civilizație egipteană. Donațiile sunt adesea oferite în multiplii săi, cum ar fi 36 și 72, ca expresie a binecuvântării pentru o viață lungă. Motivul invocat de obicei pentru acest noroc este acela că cuvântul ebraic pentru „viață”, chai (חי), are o valoare numerică de 18 (deoarece toate cuvintele din ebraică au, de asemenea, un echivalent numeric). Astfel, cadourile și banii sunt oferite în multipli de 18, deoarece evreii cred că acest lucru încurajează o viață lungă.

Egiptul antic are multe secrete de spus, iar în 2022, arheologii au făcut câteva descoperiri fascinante, inclusiv mormântul unei regine necunoscute până acum, un altar cu șoimi cu un mesaj enigmatic și un tunel masiv sub un templu. Iată câteva dintre cele mai uimitoare descoperiri din siturile arheologice din Egiptul antic din acest an.

Cercetătorii de la Institutul ceh de egiptologie au descoperit, în zona arheologică Abu Sir, Giza,  sarcofagul lui Wahipra Merinit, considerat „comandantul soldaților străini” la sfârșitul dinastiei a 26-a și începutul dinastiei a 27-a. Într-un comunicat de presă, ministerul egiptean al culturii a declarat că descoperirea este unică și oferă prima dovadă a unei adevărate ere de globalizare în lumea antică.

Un cercetător de la Universitatea Aberdeen a descoperit, din întâmplare, unul dintre cele mai faimoase artefacte din istorie. Este vorba de un obiect, alcătuit din mai multe bucăți de lemn, ce datează provin din 3.341-3.094 î.e.n. – cu câteva secole înainte de construirea Marii Piramide de la Giza.

Arheologii de la Universitatea din Tübingen, Germania și de la Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților au descoperit, pe pereții unui templu egiptean de acum 2000 de ani, imaginile unei constelații misterioase, despre care nu se știe nimic în prezent. Constelația era denumită de vechii egipteni „Apedu n Ra”, adică „Gâștele lui Ra”.