Browsing: luna

NASA are de gând să colonizeze Luna și nu este doar o poveste cu iz SF. Nu numai că agenția spațială plănuiește să readucă oamenii pe Lună pentru prima dată după mai bine de 50 de ani, dar acum a împărtășit planurile de a construi case pe Lună până în 2040.

Luna a fost activă din punct de vedere geologic între 3,7 și 2,5 miliarde de ani în urmă, înregistrând cutremure, erupții vulcanice și degazare. Datorită faptului că Luna este un corp fără aer, dovezile acestui trecut au fost păstrate cu grijă sub forma unor vulcani stinși, tuburi de lavă și alte caracteristici.

Cercetătorii de la Institutul de Geochimie al Academiei Chineze de Științe au lansat un studiu foarte interesant despre misterul câmpului magnetic care se manifestă pe Lună. Fenomenul a fost sesizat de astronauții NASA, aparatele acestora înregistrând puternice perturbații când au ajuns pe suprafața acesteia.

Unul dintre marile mistere legate de misiunile Apollo pe Lună este cel al luminii stranii semnalată de astronauții americani prezenți pe suprafața satelitului natural al Pământului. „Pana acum nu am reusit sa dam o explicatie pentru aceasta”, afirmă Rick Elphic de la Centrul Ames Research din California, Statele Unite.

La o jumătate de secol după sfârșitul erei Apollo, NASA va lansa peste cîteva ore, în spațiu, racheta Space Launch System (SLS) și capsula Orion într-o călătorie de peste o lună în jurul Lunii. Programul Artemis plănuiește să trimită oameni pe suprafața Lunii la mai bine de 50 de ani de la ultima misiune Apollo. NASA dorește să stabilească o bază acolo, având în vedere că vizează o eventuală misiune cu echipaj pe Marte.