Browsing: maya

De ce a dispărut civilizația Maya? O întrebare la care cercetătorii încearcă de zeci de ani să găsească un răspuns viabil. Potrivit unui nou studiu, publicat în Nature Communications, Mayapan – capitala culturală și politică a poporului mayaș din Peninsula Yucatán în secolele XIII și XIV d.Hr. – ar fi putut fi distrusă de secetă.

O echipă de arheologi de la Institutul de antropologie INAH din Mexic a anunțat descoperirea unui oraș necunoscut în junglele dense din Peninsula Yucatan din sudul Mexicului. Este vorba de ruinele unui oraș mayaș antic, botezat Ocomtun, vechi de mai bine de 1.000 de ani, despre care nu există înregistrări anterioare.

Cercetătorii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic au descoperit rămășițele unui oraș antic mayaș în jungla densă din Peninsula Yucatán.Situl are mai multe structuri asemănătoare unor piramide cu o înălțime de aproximativ 15 metri, arată experții.

Geologii din Guatemala și cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin au descoperit, în nordul Guatemalei, un masiv sit mayaș care se întinde pe o suprafață de aproximativ 1.700 de kilometri pătrați și care datează din perioada preclasică medie și târzie (aproximativ 1000 î.Hr. – 250 î.Hr.). Este legendarul oraș El Mirador?

În timpul unui studiu aerian al vechiului oraș mayaș Calakmul, care se află parțial în ruine în pădurea Campeche din câmpiile joase centrale ale Peninsulei Yucatan , cercetătorii au utilizat tehnologia de scanare cu laser LiDAR (light detection and ranging) pentru a colecta date precise privind diverse caracteristici de suprafață pe o suprafață de 95 km pătrați (37 mile pătrate).

Cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin au anunțat o descoperire care vine să rescrie istoria civilizației Maya, cea care dincolo de edificiile impozante, a avut un calendar de 260 de zile care a ghidat această civilizație pe parcursul a peste 1000 de ani.