Un experiment halucinant. Vom putea calatori in timp?

Data: 23/09/2011 | Autor: .

Fizicienii de la Acceleratorul de Particule CERN din Geneva au realizat un experiment in cadrul caruia au obtinut o serie de particule microscopice a caror viteza de deplasare a depasit viteza luminii. Expertii spun ca experimentul demonstreaza  ca, odata perfectionata tehnologia, aceasta ar putea permite calatoriile in timp. 

In cadrul experimentului cu nume de cod Opera, o unda de neutrini a parcurs distanta de 732 de kilometri de la CERN, Geneva, pana intr-un laborator subteran din Gran Sasso, Italia in doar 2,3 milisecunde. Fizicianul Antonio Ereditato a declarat ca au fost efectuate peste 15.000 de teste si ca toate au aratat ca viteza luminii poate fi depasita.

Experimentul vine sa dea peste cap toate teoriile fizicii moderne, inclusiv teoria relativitatii a lui Albert Einstein, care se bazeaza pe ideea ca nimic nu poate depasi viteza luminii.

Potrivit expertilor, daca particulele pot atinge o viteza superioara celei a luminii, ar insemna ca ar putea ajunge la destinatie chiar inainte de a fi emise, ceea ce inseamna ca ele au calatorit in timp.

“Visul meu este ca un alt experiment, independent de al nostru, sa descopere acelasi lucru. Atunci voi fi linistit. Acum noi nu afirmam nimic, vrem doar sa fim ajutati de comunitatea stiintifica, pentru a putea intelege rezultatul nebunesc al testului nostru, pentru ca este chiar un rezultat nebunesc. Iar consecintele pot fi extraordinare”, a declarat acesta, pentru BBC.

„Nu sustinem nimic deocamdata, vrem doar ajutorul comunitatii mondiale de fizicieni pentru a intelege rezultatele noastre nebune – pentru ca e o nebunie ce se intampla”, a mai spus Ereditato.

Expertii de la CERN vor prezenta concluziile experimentului intr-o conferinta de presa, pe care o puteti urmari aici.