Ferestrele inteligente vor capta energia solara

Data: 21/06/2019 | Autor: .

O echipa de cercetatori de la Flinders University School of Chemical and Physical Sciences, condusa de Dr Mark Bissett, a dezvoltat o inovatie care, in viitor, ar putea schimba modul in care percepem ferestrele, acestea urmand sa ne asigure mare parte din energia electrica necesara in locuinte, relatează GadgetReport.ro

Expertii propun o fereastra care include un sistem de nanotuburi din carbon capabile sa inmagazineze lumina solara si sa o transforme in energie.

Reteaua dezvoltata in laborator de echipa lui Bissett include nanotuburi de 100-200 nm, plasate intre doua straturi de sticla.

«Cand lumina ambientala interactioneaza cu aceasta suprafata, nanotuburile de carbon genereaza electroni care pot fi transformati in energie electrica”, a explicat cercetatorul.

Tehnologia se afla inca in stadiul de prototip, eficienta sa fiind de numai 1%. Expertii spun insa ca experiementele continua, iar in maxim 10 ani vor putea sa furnizeze o fereastra inteligenta capabila sa asigure o eficienta de peste 80-90%.

“Important este ca am dovedit ca putem genera electricitate printr-o astfel de structura”, a declarat Bissett. “Ramane ca in viitor sa o ducem la un nivel de eficienta maxim”, a mai spus acesta.

Daca inventia va fi perfectionata, in viitor vom putea sa ne asiguram mare parte din energia electrica prin inlocuirea ferestrelor traditionale cu cele fotosensibile. Pentru cladirile de birouri realizate din panouri uriase din sticla, o astfel de solutie ar putea aduce chiar independenta energetica.

Aflati mai multe amanunte de aici