Firefox, pe moarte? Parteneriatul cu Google, care genera 84% din venituri, s-a incheiat

Data: 6/12/2011 | Autor: .

Razboiul browserelor e pe cale sa faca o prima victima semnificativa, intrucat se pare ca Mozilla, compania ce dezvolta Firefox, nu a reusit sa reinnoiasca un parteneriat cu Google ce ii aducea peste 80% din venituri si care a expirat in cursul lunii noiembrie.

Potrivit Computerworld, dezvoltatorul Firefox refuza sa specifice daca a reinnoit sau nu parteneriatul cu gigantul cautarilor online.

Situatia pare a fi una invaluita in mister.

„In prezent avem parteneriate cu un numar de motoare de cautare din piete diferite, precum Google, Bing, Yahoo, Yandex, Amazon, eBay si altii”, declara recent un purtator de cuvant al Mozilla. „Credem ca parteneriatele cu motoarele de cautare vor ramane si pe viitor o sursa solida de venituri pentru Mozilla”.

In 2010, Mozilla nu a dezvaluit procentele din veniturile sale care sunt generate de motoare individuale de cautare, anuntand doar ca acestea genereaza 98% din afacerile totale, sau 121,1 milioane de dolari din totalul de 123,2 milioane de dolari.

Totusi, compania facea referire in documentele financiare emise in acel an la „un anumit motor de cautare” care genera 84% din aceste venituri, iar acesta nu poate fi, evident, altul decat Google.

Daca contractul cu Google nu ar fi existat, veniturile Mozilla s-ar fi ridicat in 2010 la numai 19,7 milioane de dolari.

Intrebari despre dependenta Mozilla (si, implicit, a browser-ului Firefox) de Google au fost ridicate inca din 2008, cand cei din urma au lansat propriul browser web, Chrome.

Intre timp, Chrome a reusit sa ia fata Firefox, ajungand pe locul doi la nivel mondial in topul browserelor, cu o cota de 25,7%. In acelasi timp, cota Firefox este in prezent de numai 25,2%. Alte studii spun ca Chrome este, inca, in spatele Firefox, cu o cota de numai 18,2%, dar va depasi browserul celor de la Mozilla in aprilie sau mai 2012. Evident, liderul pietei ramane, inca, Interrnet Explorer, browserul dezvoltat de Microsoft.

Mozilla a facut la randul sau pasi pentru a se distanta de Google. De curand, compania a lansat o versiune speciala, „Firefox with Bing”, care foloseste motorul de cautare al Microsoft ca default, in detrimentul Google.

Singura problema care ramane incerta in ecuatia „mortii” Firefox este daca Google isi permite in acest moment sa renunte la parteneriatul cu Mozilla. Avantajul evident ar fi acela ca taie cea mai mare sursa de venit al unui competitor important al Chrome. Pe de alta parte, insa, Mozilla ar fi nevoita, pentru a supravietui, sa incheie un contract similar cu un rival Google, precum Bing sau Yahoo. Avand in vedere cota de piata inca semnificativa a Firefox, acest lucru va duce la o usoara scadere a cotei Google pe segmentul motoarelor de cautare, macar pentru o vreme.

Pe de alta parte, Firefox pare a ramane din ce in ce mai mult in urma si din punct de vedere tehnologic. Browser-ul consuma cea mai multa memorie dintre toate alternativele de pe piata, iar faptul ca fiecare tab nu reprezinta un proces separat face ca fiecare problema sa duca la crash-ul intregii aplicatii si pierderea unei sesiuni de 20-30 de tab-uri deschise. Chrome rezolva mult mai „elegant” problema, utilizatorul putand decide sa „omoare” separat, in cazul unei probleme, un proces reprezentat de un singur tab.

Chiar si noi am renuntat, de cateva luni, la Firefox, in detrimentul unor alternative precum Opera, si mai nou Chrome Plus, de care suntem foarte incantati. In acest moment, ambele browsere, alaturi de clasicul Chrome dezvoltat de Google, sunt net superioare Firefox in ceea ce priveste viteza de reactie. Totusi, avand in vedere rapiditatea cu care fiecare browser major de pe piata lanseaza versiune dupa versiune, este posibil ca acest lucru sa se schimbe din nou chiar in viitorul foarte apropiat.

Credeti ca Firefox, dezvoltat de o companie independenta (si non-profit) ca Mozilla, are sanse sa supravietuiasca intr-o piata dominata de giganti ca Google si Microsoft? Asteptam parerile voastre in sectiunea de comentarii