Imaginile cu sateliții Starlink, devenite virale în România. Internetul, transmis prin satelit

Data: 25/04/2020 | Autor: .

Imaginile cu sateliții Starlink, devenite virale în România. Internetul, transmis prin satelit

60 de sateliți Starlink ai Companiei SpaceX, aparținându-i lui Elon Musk, au fost lansați miercuri noapte la Centrul Spațial Kennedy din Florida și au putut fi văzuți și din România. Producătorul și realizatorul video Eduard Schneider, i-a surprins joi seară deasupra Sebeșului și a reușit să îi filmeze.

Eduard Schneider a postat pe contul său de Facebook un video în care se văd sateliții si câteva fotografii.

Glimpse of the Space-X Starlink satellites, launched yesterday. They just rushed by my hometown Sebeș, within seconds they were gone. I love my #zeiss lenses but I should upgrade cameras :). At least one I have in mind … the just announced #canon R5! Time for double ISO and 8K RAW. By the way, facebook compression ruined this video. :(Thank you for assistance Victor Schneider & Cosmin Patrinjan who spotted the trail!!!

Publicată de Eduard Schneider pe Joi, 23 aprilie 2020

 

Starlink se dorește a fi un serviciu comercial de conectivitate la internet prin intermediul unor sateliți amplasați într-o orbită joasă în jurul planetei. Prin intermediul StarLink, vom putea avea acces la internet oriunde pe suprafața planetei, cu un dispozitiv compatibil.

Pentru a putea face asta în cursul acestui an, Musk lansează prin intermediul SpaceX sute de sateliți folosind rachetele sale reutilizabile.

În acest moment, numărul total de sateliți Starlink a ajuns la 422, după o lansare de succes a unei misiuni care a adăugat încă 60 de astfel de dispozitive la „colecție”.

Potrivit unui mesaj pe Twitter, fondatorul şi CEO-ul SpaceX a declarant că serviciul de internet prin sateliţii Starlink ar urma să aibă o latenţă scăzută şi o lăţime de bandă foarte mare acoperind, în forma sa finală, aproape întreg globul pământesc.

Primele teste cu StarLink, peste 3 luni

Planul este ca atunci când serviciul va fi lansat, acești sateliți să poată transmite către clienți internet la viteze broadband, indiferent dacă sunt sau nu în raza unor antene telecom sau dacă au sau nu posibilitatea de a se conecta la internet prin fir.

Practic, Starlink ar trebui să fie o rețea de internet globală, iar sateliții reprezintă infrastructura de conectivitate.

Elon Musk a anunţat pe Twitter că serviciul StarLink va putea fi testat (private beta) în aproximativ 3 luni, în timp ce testarea publică (public beta) va urma la 3 luni distanță de la acel moment.

Lansarea globală a serviciului ar trebui să aibă loc anul viitor, când SpaceX ar putea avea deja în orbită între 12 și 14 mii de sateliți pentru operarea acestor servicii.

Testările iniţiale vor avea loc în zonele aflate la ”latitudini înalte”, serviciul Starlink fiind disponibil pentru început clienţilor din Canada şi nordul Statelor Unite, expansiunea pentru alte zone ale globului fiind prevăzută pentru 2021. Întrebat dacă Germania poate fi considerată drept una dintre ţările la o ”latitudine înaltă”, Musk a răspuns afirmativ, astfel că ne putem aştepta ca serviciul să ajungă şi în Europa până la sfârşitul acestui an.

La finele anului trecut, Musk a postat un tweet în care spunea că foloseşte conexiunea prin sateliţii Starlink, arată TechCrunch.

De atunci, compania a lansat încă 6 ture de câte 60 de sateliţi, care s-au alăturat reţelei deja formate pe orbita joasă a Pământului. Aceştia funcţionează prin transferul conexiunii de la unul la altul, pentru a se asigura că serviciul ajunge constant la staţiile aflate la sol. Datorită faptului că nu se află într-o poziţie fixă, orbitând în jurul planetei, este nevoie de foarte mulţi sateliţi pentru a asigura conectivitate permanentă.