Internetul, transmis prin bec! Record incredibil de viteză pentru reţeaua Li-Fi

Data: 28/09/2018 | Autor: .

Internetul, transmis prin bec! Record incredibil de viteză pentru reţeaua Li-Fi

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven au anunţat un nou record de viteză de transfer de date, de 40 GB pe secundă. Performanţa, reuşită cu o reţea Li-Fi, se traduce printr-o viteză de 100 de ori mai mare decât a celor mai performante conexiuni pe care le folosim în prezent, relatează GadgetReport.ro

Expertul Joanne Oh, de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, a explicat că performanţa a fost posibilă prin transmiterea datelor cu ajutorul unui fascicul de lumină LED în infraroşu, graţie tehnologiei Li-Fi, considerată a fi viitorul în materie de Internet şi transfer de date.

Potrivit cercetătorilor, viteza de 40 GB pe secundă reprezintă doar un pas intermediar în dezvoltarea standardului care va presupune o viteză maximă de transfer de până la 224 GB/s.

Spre comparaţie, în Olanda, acolo unde a fost făcut testul, viteza medie de transfer de date în prezent este de 17,6 MB/s, iar cele mai performante aparate asigură un maxim de 300 Mb/s.

Experţii au explicat că transmiterea datelor cu ajutorul unui fascicul de lumină LED în infraroşu s-a făcut la o frecvenţă de 200 terahertz, în condiţiile în care reţele actuale lucrează la 2.5 – 5 gigahertz.

Şeful echipei de cercetare, Ton Koonen,a declarat că dezvoltarea noii tehnologii va mai necesita cel puţin cinci ani de teste, iar apoi va conta timpul de implementare a reţelelor Li-Fi.

Comisia de Comunicații din SUA a avertizat recent că am putea rămâne fără spectru de unde radio pentru Wi-Fi în următorii 5 ani, acesta fiind extrem de aglomerat. În aceste condiţii, necesitatea dezvoltării unei noi soluţii de transmisii de date este absolut esenţială.

Dezvoltată de un grup de cercetatori, condus de profesorul Harald Haas, tehnologia se foloseşte de fascicolele de lumină. Potrivit expertului, reţeaua nu vor avea nicio limitare, spectrul luminii fiind de 10.000 de ori mai mare decat cel de frecvențe radio.
Important este şi faptul că implementarea tehnologiei nu va necesita investiţii majore, folosindu-se de infrastructura existentă.

Semnalul nu va trece prin pereţi, iar reteaua va fi astfel mai sigura impotriva hackerilor fata de Wi-Fi.

Printre avantajele tehnologiei se află şi faptul că aceasta poate fi folosita in zone sensibile electromagnetic, cum ar fi avioane, spitale sau centrale nucleare, fara a provoca interferențe.

Mai multe companii, printre care şi startup-ul PureLiFi, au dezvoltat deja prototipuri care folosesc această nouă tehnologie pe care am putea să o vedem dezvoltată la scară largă în următorii 5-10 ani.