iPhone X, cu bune şi rele! Surprizele din unboxing-ul celui mai spectaculos smartphone Apple

Data: 1/11/2017 | Autor: .

iPhone X, cu bune şi rele! Surprizele din unboxing-ul celui mai spectaculos smartphone AppleApple a început să trimită către clienţi primele smartphone-uri iPhone X, iar reacţiile celor care le-au testat sunt împărţite. Unii laudă pasul tehnologic semnificativ făcut de Apple, alţii au descoperit că noul telefon este plin de surprize, unele chiar neplăcute având în vedere preţul record, demn de un laptop de ultimă generaţie, relatează GadgetReport.ro

Pe internet au apărut primele imagini cu telefoanele iPhone X în cutie, iar surprizele unboxing-urilor sunt pe măsura aşteptărilor. Poate cea mai mare şi mai neplăcută este că, deşi telefonul beneficiază de încărcare rapidă, Apple a pus în cutie un charger normal.

Altfel spus, dacă vrei să încarci rapid iPhone X, precum telefoanele Samsung, trebuie să îţi cumperi un alt încărcător care costă 60 de dolari.

Vestea bună este că telefonul se încarcă wireless şi nu îţi trebuie neapărat un charger Apple. IPhone X merge cu aproape toate pad-urile de pe piaţă, inclusiv cu cele ieftine, de până în 100 de lei.

Dincolo de problema încărcătorului, în cutie mai primeşti un cablu Lightning, căştile EarPods şi, bineînţeles, manualele telefonului.

Din punct de vedere al ergonomiei, iPhone X se prezintă excelent.

Este o combinaţie reuşită între un iPhone 8 şi un 8 Plus, iar ecranul întins pe aproape toată suprafaţa frontală arată bine, având culori vii, bine definite.

În ceea ce priveşte carcasa, iPhone X are o mică mare problemă.

Apple a dotat telefonul cu o margine de oţel inoxidabil în condiţiile în care toţi ceilalţi producători au renunţat la acest material pentru simplu motiv că se zgârie foarte uşor.

Pe de altă parte, ecranul OLED este protejat de o sticlă solidă, despre care Apple afirmă că este cea mai durabilă folosită pe un telefon mobil.

Nu ştim de unde o are, în condiţiile în care nu este Gorilla Glass 5, cea folosită, de exemplu, pe Galaxy Note8.

Cert este că ecranul arată bine, fiind un real progres faţă de cel de pe iPhone 8 din punct de vedere al culorilor, luminozităţii şi contrastului. Pe hârtie, iPhone X are un display mai puţin luminos decât Galaxy Note8 şi cu o rezoluţie mai mică (2960X1440 px faţă de 2436X1125 px pe iPhone X), însă aceste lucruri nu se simt în realitate. Sunt doar detalii tehnice care, pentru un utilizator obişnuit, nu sunt relevante.

Dincolo de ecran, iPhone X vine cu o altă noutate majoră. Modul în care interacţionezi cu telefonul s-a schimbat total. Butonul de HOME a fost înlocuit cu o bară de comenzi, iar deblocarea ecranului are loc exclusiv cu amprenta feţei.

Pentru utilizatorii iPhone, adaptarea la noile comenzi s-ar putea să fie o provocare. În primul rând, pentru a deschide telefonul, trebuie să apeşi pe ecran pentru a-l deschide. De ce nu de două ori, pentru a evita ca ecranul să se deschidă accidental, de exemplu când îl ai în buzunar sau în geantă?

Un alt semn de întrebare este legat de modul de deblocare al ecranului, cu amprenta feţei. Dacă până acum era simplu şi uşor să foloseşti iPhone-ul cu o singură mână, în cazul iPhone X va trebui să ridici, de fiecare dată, telefonul înspre faţă şi nu este exclus să apară erori de deblocare, fapt confirmat chiar la prezentarea oficială.

Mai mult, rămâne de văzut cum se va descurca iPhone X dacă apar schimbări de fizionomie. Apple afirmă că telefonul este capabil să înveţe din interacţiunea cu utilizatorul şi că, astfel, va înţelege schimbările prin care treci.

Interesant este şi faptul că, de fiecare dată când vrem să vedem cât e ceasul sau să facem o operaţiune cu telefonul, va trebui să ducem telefonul spre faţă, pentru recunoaşterea facială. Un gest nou, cel puţin neobişnuit, ca să nu spunem ridicol.

Tot la capitolul software, este interesant de aflat de ce a renunţat Apple la butonul de Home, chiar şi virtual, şi a ales soluţia unei bare de comenzi pe care o foloseşti într-un mod total diferit faţă de cum eram obişnuiţi până acum pe iPhone. Rămâne de văzut dacă este o schimbare doar de dragul de a aduce ceva nou sau o modificare pe care Apple o va implementa la toate telefoanele sale.

iPhone X ridică semne de întrebare şi în privinţa bateriei. Apple nu a furnizat niciun fel de informaţii dincolo de faptul că ar ţine cu 2 ore mai mult decât cea de pe iPhone 7.

Dincolo de aceste dileme, progresul tehnologic este semnificativ.

iPhone X prezintă noul procesor A11 Bionic, cu şase core-uri, pe 10 nm, cel mai performant produs vreodată de producătorul american, şi 3 GB de RAM, alături de un spaţiu de stocare standard de 64 GB.

Iar pe partea de fotografie şi video, rezultatele sunt pe măsura aşteptărilor.

Imaginile sunt demne de un DLSR, iar filtrele disponibile oferă un argument semnificativ pentru cei care vor un telefon ireproşabil pentru o astfel de experienţă.

iPhone X are o cameră principală duală de 12MP (f/1.8 şi f/2.4), care înregistrează video în 4K la 60 FPS şi în FullHD la 240 FPS, cu stabilizare optică, în timp ce camera de selfie include un senzor de 7 MP, cu înregistrare video Full HD la 30 FPS.

Un alt lucru cu care iPhone X se remarcă este noul sistem Animoji care, cu siguranţă, îşi va găsi mulţi fani. Este vorba de emoji-uri 3D animate, care imită expresiile faciale şi care, însoţite de muzică, pot fi transmise de utilizatori prin iMessage.

Dincolo de aceste argumente pozitive, marele semn de întrebare îl reprezintă cel legat de raportul preţ-calitate. Merită să plăteşti peste 5000 de lei pe un astfel de telefon? Dacă este să ne luăm după datele QuickMobile, pare că da, dovadă că operatorul a primit numai puţin de 1200 de precomenzi pentru iPhone X, în valoare de 1,5 milioane de euro.

Modelul iPhone X de 64 GB este vândut pe piaţa românească la prețul de 5.299 de lei, în timp ce varianta de 256 GB este comercializată la prețul de 6.099 de lei.

Detalii aflati de AICI.