Japonezii pregatesc 5G! Specificatiile uimitoare ale noii retele mobile (VIDEO)

Data: 3/06/2014 | Autor: .

5g-phoneSă ai internet pe telefon sau tabletă a devenit un must-have. Realizăm că, pe zi ce trece, devenim tot mai dependenţi de conexiunile de date, de reţelele sociale, de email-uri şi update-urile de pe web.  De la tehnologia 3G, am trecut peste noapte la 4G, iar în curând vom ajunge să descărcăm date cu 10 GB pe secundă ! Asta va însemna, de exemplu, că vom putea descărca un film de pe internet în mai puţin de o secundă.

Potrivit Ubergizmo, japonezii lucrează deja la această tehnologie ce va fi lansată, cel mai probabil, cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2020.

NTT Docomo, KDDI si SoftBank, trei dintre cele mai importante companii de telecomunicaţii din Japonia au dezvoltat  un grup de lucru în care au cooptat Panasonic, Sharp si Fujitsu, scopul fiind acela de a găsi cele mai bune soluţii pentru ca 5G să ajungă cât mai repede pe piaţă.

Viteza incredibilă de transfer, de 10 GB pe secundă, va permite dezvoltarea la scară largă a serviciilor de streaming în format 4K, astfel că nu este exclus ca, în următorii ani, posturile TV să îşi treacă emisia pe internet.

Tehnologia 5G va permite, de asemenea, dezvoltarea maşinilor inteligente, a electrocasnicelor conectate la web şi, în general, a transferului de date la un nivel fără precedent, astfel încât accesul la informaţie va deveni instantaneu, indiferent de unde îl accesezi.


GadgetReport.ro relata, anterior, ca la nivel international, competitia pentru primul loc in dezvoltarea de comunicatii mobile de ultima generatie devine din ce in ce mai acerba. China a instituit in februarie 2012 grupul “IMT-2020 (5G) Promotion”, condus de guvern, pentru cercetare in sectorul 5G, in timp ce Comisia Europeana planuieste, de asemenea, investitii de 50 de milioane de euro in 2014, cu scopul de a aduce serviciile 5G pe piata pana in 2020.

Si Samsung lucreaza la dezvoltarea tehnologiei 5G. Aceasta permite transmiterea de date folosind banda de unde milimetrice la frecventa de 28 GHz, cu o viteza de pana la 1.056 Gpbs, la o distanta de pana la 2 kilometri.

Tehnologia adaptiva , folosind 64 de elemente de antena, poate fi o solutie viabila pentru rezolvarea pierderilor ce apar in propagarea radio in cazul benzilor de unde milimetrice, aceasta fiind mult mai mare decat benzile de frecvente conventionale, variind de la cateva sute de MHz la mai multi GHz.

„Undele milimetrice reprezinta cea mai eficienta solutie ce vine ca raspuns la tendintele recente de crestere a utilizarii internetului wireless. Recentul succes al Samsung in implementarea tehnologiei de receptie adaptiva in functie de aria de acoperire ne-a adus mai aproape de lansarea comerciala a comunicatiilor mobile 5G in benzile de unde milimetrice”, a declarat Chang Yeong Kin, vice-presedinte executiv al Samsung Electronics si presedinte Digital Media & Communication (DCM), R&D Center.

Samsung afirma că noua tehnologie 5G le va permite utilizatorilor sa transmita fisiere de dimensiuni masive, inclusiv filme digitale de inalta calitate. Datorita acestui lucru, consumatorii se vor putea bucura de o gama larga de servicii precum filme 3D si jocuri, streaming in timp real al continutului ultra high-definition (UHD) si servicii medicale la distanta.