K2-18b. Cercetătorii britanici au descoperit un super-Pământ

Data: 12/09/2019 | Autor: .

K2-18b. Cercetătorii britanici au descoperit un super-Pământ

Cercetătorii de la University College London au anunțat descoperirea unei planete pe care ar putea exista viață. Planeta, cunoscută sub numele K2-18b, este situată la circa 110 ani-lumină distanţă de Terra, relatează GadgetReport.ro

Exoplaneta a fost observată pentru prima oară în anul 2015 de telescopul spaţial Kepler al agenţiei spaţiale americane NASA.

Echipa de cercetători, care a publicat concluziile în Nature Astronomy după mai mult de un an de studiu, consideră că planeta ar putea conţine apă în proporţie de doar 0,01% sau chiar de 50%. ”Nu ştim câtă apă există; cu toate acestea, ceea ce ne transmit aceste modele este faptul că acolo există o atmosferă”, a declarat coautorul studiului, doctor Ingo Waldmann.

K2-18b este clasificată drept super-Pământ deoarece este mai mare decât planeta noastră – de două ori mai mare şi de opt ori mai grea.

”Este singura planetă din afara sistemului nostru solar pe care o cunoaştem care are temperatura corespunzătoare, o atmosferă şi apă”, a declarat autorul principal al studiului, doctorul Angelos Tsiaras.

Cercetătorii nu cred că planeta K2-18b este singurul super-Pământ şi speră să descopere şi altele, cu caracteristici similare, printre cele peste 4.000 de exoplanete care au fost identificate până în prezent. Ei şi-au exprimat speranţa că tehnologia nouă, cum ar fi telescopul spaţial James Webb, ce va fi lansat în martie 2021, să reuşească să descifreze mai multe secrete din afara sistemului nostru solar.

”Descoperirea noastră face din K2-18b una dintre cele mai interesante ţinte pentru viitoarele studii”, a subliniat la rândul său cercetătoarea Giovanna Tinetti, coautoare a cercetării.