Masina fara sofer, un vis transformat in realitate

Data: 20/09/2011 | Autor: .

Masina viitorului, care se poate conduce singura fara ajutorul unui sofer, fiind controlata complet de calculator, este cat se poate de reala si circula pe strazile din Berlin.

Oamenii de stiinta au testat noul prototip pe parcursul intregii veri, potrivit AP.

Vehiculul se ghideaza in trafic pe cont propriu,  folosind un calculator conectat la  un sistem de navigatie prin satelit, o camera video frontala si scanere laser pe plafon.

„Automobilul poate recunoaste alte masini, pietonii, cladirile si copacii pana la o distanta de 70 de metri, si chiar poate vedea luminile verzi si rosii ale semaforului”, a declarat Raul Rojas, seful echipei de cercetare.

„In realitate, capacitatile de recunoastere si reactie ale masinii sunt mult superioare celor ale oamenilor”, mai spune acesta.

Oamenii de stiinta din spatele proiectului au folosit un prototip Wolkswagen Passat in valoare de 400.000 euro.

Acestia au primit un permis special de circulatie pentru a folosi automobilul in traficul din Berlin. Testele au putut fi efectuate numai cu conditia ca cineva sa se afle mereu la volanul masinii, chiar daca nu atinge nimic. Echipa a primit, totusi, aprobare sa lase masina automata sa „zburde libera” fara sofer intr-o locatie speciala de testare.

Rojas spune ca, in mod ideal, masina automata va fi controlata printr-un fel de telecomanda, spre exemplu un iPhone sau un iPad, prin care utilizatorul o va putea chema oriunde are nevoie.

„Aceasta masina este perfecta pentru a fi impartita cu alti calatori”, spune acesta. „Nu va mai fi nevoie sa avem o masina. Odata ce automobilul si-a lasat pasagerul la destinatia dorita, el va merge catre urmatorul pasager”.

Rojas considera ca noua tehnologie va fi disponibila pe scara larga in urmatorii 30 sau 40 de ani.

Mai multe organizatii lucreaza independent la asemenea proiecte, cel mai notabil caz fiind Google care testeaza o Toyota Prius fara sofer in Nevada.

„Exista o tendinta puternica de a dezvolta o masina complet controlata de calculator si numeroase companii sau centre de cercetare din mai multe tari lucreaza la acest lucru in prezent”, spune Ferdinand Dudenhoeffer, profesor la Universitatea Duisburg-Essen.

Optimist, acesta estimeaza ca odata cu avansul acestor tehnologii, ar putea dura numai zece ani pana cand masinile complet automate vor fi disponibile consumatorilor. Expertul german considera ca automobilele controlate de calculatoare vor fi mult mai sigure decat cele conduse de oameni.