Meteoritul care ar putea rescrie istoria lumii. Compuși organici extratereștri, ajunși pe Pământ

Data: 3/11/2020 | Autor: .

Cercetătorii de la Universitatea Chicago au anunțat descoperirea unor compuși organici extratereștri într-un meteorit căzut în 2018 pe suprafața înghețată a lacului Strawberry din Michigan. Meteoritul i-ar putea ajuta pe cercetători în procesul de înțelegere a modului în care au apărut pe Pământ compuși organici care au dus la apariția vieții.

Meteoritul a fost monitorizat cu un radar performant și, astfel, a putut fi recuperat imediat. „Meteoritul este special pentru că a căzut pe un lac înghețat și a fost recuperat repede’’, afirmă Philipp Heck, curator la Field Museum și conferențiar la Universitatea Chicago, principal coautor al studiului.

„Radarul meteo detectează grindina și ploaia. Bucățile de metorit au avut același ordin de mărime și radarul ne-a ajutat să aflăm poziția și viteza meteoritului”, a mai spus acesta.

,,Era în foarte mare măsură intact. Am constatat că mineralele nu erau mult alterate și apoi am descoperit o gamă largă de compuși organici extratereștri pe care îi conținea. Asemenea compuși organici au fost probabil aduși pe Pământul timpuriu de meteoriți și s-ar putea să fi contribuit la ingredientele vieții”, a precizat autorul studiului.

Cercetătorii spun că materialul recuperat le dă posibilitatea să studieze aceste roci așa cum sunt ele în spațiu, dar cu echipamentul de care dispun pe Pământ.

În urma analizelor de laborator, cercetătorii au descoperit că fragmentele de meteorit conțin compuşi complecşi ai carbonului, probabil chiar şi aminoacizi (din care se formează proteine şi chiar molecule ADN) dar şi alte substanţe complexe care pot îndeplini roluri importante în apariţia vieţii.

Aceste ingrediente, la rândul lor, sunt şi mai vechi, fiind formate în furnalul unor stele care s-au stins cu mult înainte ca Soarele să se aprindă. Asteroizii care s-au format în acele momente de naştere a Sistemului Solar fac parte dintr-o clasă denumită condrite carbonice, fiind foarte bogaţi în carbon.

,, Meteoritul era o condrită H4, care reprezintă doar 4% din obiectele căzute pe Pământ. Asemenea compuși organici au fost probabil aduși pe Pământul timpuriu de meteoriți și s-ar putea să fi contribuit la ingredientele vieții”, afirmă experții.

Primele rezultate au fost cuprinse într-un articol publicat în revista Meteoritics & Planetary Science.

„Oamenii de știință care studiază meteoriții și spațiul sunt întrebați adesea dacă văd semne de viață. Iar eu răspund mereu da, fiecare meteorit este plin de viață, dar terestră, viață de pe Pământ”, a declarat Heck, citat de The Independent.

„Îndată ce aterizează, obiectul este acoperit de microbi și viață de pe Pământ. Avem meteoriți cu licheni care cresc pe ei. Așa că faptul că meteoritul a fost adus atât de repede după ce a căzut, că a căzut pe gheață și nu pe sol, l-a ajutat să rămână mai curat”.

Un meteorit face furori în lumea științifică. Dovada că viața pe Pământ a apărut din spațiu

APARIȚIA VIEȚII PE PÂMÂNT, ACUM 3,5 MLD. ANI

Cercetătorii de la Universitatea New South Wales din Australia au descoperit o serie de urme de viață microbiologică care arată că apariția vieții pe Terra trebuie dată înapoi cu 3,5 miliarde de ani. Fosilele găsite în unele dintre cele mai vechi roci de pe Pământ vor ajuta experții să înțeleagă mai bine circumstanțele apariției vieții

Urmele de viață microbiologică, intitulate stamotolite, au fost găsite într-o serie de roci identificate în anii ‘80. Descoperirea a fost posibilă abia acum pentru că, la vremea respectivă, nu exista tehnologia necesară investigațiilor la acest nivel.

“Materia organică pe care am găsit-o prezervată în piritele și stomatolite ne-a entuziasmat. A fost o surpriză. Nu ne-am așteptat să găsim cele mai vechi urme de viață de pe Pământ’’, a declarat dr. Raphael Baumgartner, șeful echipei de cercetare.

Dovezile găsite de cercetători vin să confirme, astfel, speculațiile făcute în ultimii ani de mulți experți care se declarau convinși că viața pe Pământ a apărut acum câteva miliarde de ani.

,,Cele mai vechi forme de viață cunoscute care au trait pe Pământ au existat acum 3,5 miliarde de ani, în timpul erei Eoarchean cand crusta suficienta a fost formata in urma erei Hadean’’, afirmă specialiștii.

Ipoteze științifice cu privire la originile vieții pot fi împărțite în mai multe categorii. Cele mai multe abordări au investigat modul în care moleculele de auto-replicare sau componentele lor au venit în existență.

De exemplu, experimentul Miller-Urey și alte experimente similare au demonstrat că majoritatea aminoacizilor, adesea numite „pietrele de temelie ale vieții”, pot fi sintetizate racemic in condiții ipotetizate ca fiind asemenea primelor ere ale existenței Pământului.

Mai multe mecanisme au fost investigate, inclusiv fulgerele si radiațiile.

Alte abordări (ipoteze de tip „metabolismul primul”) cercetează modul prin care moleculele precursoare necesare pentru auto-replicare ar fi putut proveni din cataliza sistemelor chimice a Pământului primordial.