Microsoft confirma declinul Windows. Lansarea W8 ar putea fi devansata?

Data: 22/07/2011 | Autor: .

Vanzarile Windows au scazut cu 1% in al doilea trimestru, la 4,74 miliarde de dolari. Microsoft a ajuns, astfel, sa simta din plin faptul ca absenteaza de pe piata tabletelor, care inregistreaza cea mai mare crestere de vanzari la nivel mondial. 

 

Microsoft a incheiat al doilea trimestru cu un profit de 5,8 miliarde de dolari, in crestere cu 30% fata de primele trei luni ale anului. Evolutia pozitiva a fost sustinuta de crestere vanzarilor diviziei de servere si echipamente destinate companiilor, cu 12%, la 4,64 mld. dolari, avansului veniturilor din produsele online ale Microsoft, precum MSN si Bing la 622 milioane de dolari (17% crestere) si, mai ales, cresterii cu 30% a vanzarilor diviziei care produce consola de jocuri Xbox360 si dispozitivul Kinect, la 1,49 miliarde de dolari. Pe partea de software, divizia Office a inregistrat vanzari mai mari cu  7%, pana la 5,78 mld.

 

Microsoft ar fi inregistrat un profit si mai mare daca principalul sau produs, sistemul de operare Windows, n-ar fi inregistrat o scadere de vanzari de 1 procent, la 4,74 miliarde de dolari.

 

Marile sperante ale Microsoft

 

A fost al doilea trimestru consecutiv in care Microsoft a inregistrat vanzari mai mici pentru Windows. Motivul? Consumatorii s-au indreptat, in ultima perioada, mai mult spre tablete decat PC-uri si notebook-uri, iar Microsoft nu are, in prezent, un sistem de operare pentru acestea.

 

Gigantul IT lucreaza, in prezent, la un sistem dedicat, Windows 8, care ar urma sa fie lansat in prima parte a anului viitor. Avand in vedere rezultatele tot mai proaste ale Windows, nu este exclus ca sistemul sa fie lansat mai devreme, in toamna sau iarna acestui an. Tot atunci ar urma sa fie lansat si noua varianta a sistemului Windows Phone 7.

 

Oficialii Microsoft spera ca lansarea Windows 8 sa ii readuca in prim-planul pietei, in conditiile in care noul sistem se anunta a fi unul performant si capabil sa ruleze pe aproape orice calculator.

 

«Microsoft incearca, cu noul sistem, sa dea o lovitura de gratie concurentei, in principal celor de la Google, care au lansat Chrome OS. Targetul principal pentru Windows 8 il reprezinta segmentul tabletelor, acolo unde Microsoft a fost prins descoperit. Oficialii Microsoft au realizat, in sfarsit, ca pot avea soarta Nokia, daca nu vor reactiona la concurenta acerba practicata de Apple, cu IOS, si Google, cu Android si Chrome”, a declarat Mark Kellsney, analist la IT Global.

httpv://www.youtube.com/watch?v=p92QfWOw88I

Cerintele minime pentru Windows 8 includ, dincolo de procesorul de 1 GHz, memoria de
1 GB RAM (pentru sistemul de operare pe 32 de biti) sau 2 GB de RAM (pentru versiunea pe 64 de biti),  16 respectiv 20 GB spatiu liber pe hard, placa video cu suport DirectX 9 si drivere WDDM 1.0. Mai multe amanunte puteti afla aici

 

Dincolo de lansarea viitorul Windows 8, Microsoft ar pregati inca un sistem de operare, care ar urma sa acopere o gama larga de gadgeturi, de la PC-uri, la tablete, telefoane mobile, consola XBox si televizoare. Noul sistem ar urma sa fie lansat in 2015 si, foarte interesant, ar putea sa nu mai poarte brandul Windows.