Un misterios complex preistoric, descoperit lângă celebrul Stonehenge

Data: 21/11/2016 | Autor: .

Un misterios complex preistoric, descoperit lângă celebrul Stonehenge

Un vast complex ceremonial preistoric a fost descoperit de arheologi la 2,4 kilometri distanţă de Stonehenge. Primele date arată că acesta ar fi fost construit acum 5650 de ani, cu peste 1000 de ani înainte de celebrul monument din Neolitic, relatează GadgetReport.ro

Arheologii au descoperit, în zona localităţii Larkhill, peste 950 de metri de șanțuri segmentate dispuse în două cercuri concentrice. Şanturile sunt traversate de mai multe elemente, într-o formă geometrică.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în acest perimetru au avut loc o serie de ceremoniale mortuare, probabil şi politice.

descoperire-langa-stongengeDescoperirea arheologică a fost realizată din întâmplare, în timpul lucrărilor de excavare pentru fundaţia unui cartier de locuinţe pentru Armata Marii Britanii.

Până acum, arheologii au excavat în jur de 100 de metri din areal, adică aproape 17%. În urma săpăturilor, au fost găsite diverse obiecte ritualice, de la boluri care se pare că au fost distruse intenţionat, la cantităţi mari de oase de vite şi rămăşiţe umane.

„Toate semnalele arată că aici au avut loc cermeoniale religioase, dedicate înmormântării”, afirmă experţii, citaţi de ScienceAlert.com

Cercetătorii au ridicat toate obiectele şi oasele găsite şi le vor testa, în laborator, pentru a încerca să elucideze misterul sanctuarului ritualic.

Jurnaliştii britanici remarcă faptul că este a doua descoperire importantă în zona Stonehenge după cea de la inceputul anului 2016. Arheologii au găsit atunci, la 3,2 km distanţă de sanctuarul ritualic, rămăşiţele unui cerc uriaş din lemn, de cinci ori mai mare decât cel de la Stonehenge. Acesta ar fi fost construit acum 4500 ani.

“Descoperirile arheologice vin să schimbe modul în care privim arealul Stonehenge”, a declarat arheologul Martin Brown. “Cu monumentele lor, oamenii din Neolitic au conturat, practic, lumea în care trăim. Au fost primii fermieri şi primii care s-au aşezat într-un areal, stabilind modul în care percepem viaţa”, a mai spus acesta.