Misterul de la Marea Moartă. Pergamentul Isaia, descifrat cu inteligență artificială

Data: 27/05/2021 | Autor: .

Cercetătorii de la Universitatea din Groningen, Olanda, au început să descifreze celebrul și misteriosul Pergament Isaia. Pentru că documentul este unul greu de parcurs, experții au dezvoltat un algoritm computerizat, cu ajutorul inteligenței artificiale.

Marele Pergament Isaia este unul dintre cei șapte Suluri de la Marea Moartă care au fost descoperite pentru prima dată de păstorii beduini în 1946 în Peștera Qumran.

Pergamentul Isaia este scris în ebraică și conține Cartea lui Isaia de la început până la sfârșit, în afară de câteva porțiuni mici deteriorate.

Este cea mai veche copie completă a Cărții lui Isaia, fiind cu aproximativ 1000 de ani mai în vârstă decât cea mai veche scriere ebraică cunoscută înainte de descoperirea sulurilor. 1QIsa, cum mai este cunoscut în lumea științifică, este, de asemenea, remarcabil prin faptul că este singurul pergament din Peșterile Qumran care a fost păstrat aproape în întregime.

Pergamentul este scris pe 17 foi de pergament. Este deosebit de mare, are aproximativ 734 cm (24 picioare) lungime și variază de la 25,3 la 27 cm înălțime (10 până la 10,6 inci), cu 54 de coloane de text.

Ce se intampla dupa moarte?! Un documentar incredibil

Pergamentul Isaia, descifrat cu inteligență artificială

Cercetătorii Mladen Popović, Lambert Schomaker și Maruf Dhali au decis să folosească AI pentru a încerca să înțeleagă mesajele scrise în el. Se presupune că pergamentul a fost scris de cel puțin doi cărturari.

Autorii pergamentului sunt necunoscuți, precum și data exactă a scrierii. Bucăți din pergament au fost datate între 356 și 103 î.e.n. și respectiv 150-100 î.Hr.

Se pare că acest lucru se potrivește cu teoria conform căreia pergamentele au fost un produs al Esenienilor, o sectă evreiască menționată pentru prima dată de Pliniu cel Bătrân în Istoria naturală, și mai târziu de Iosif și Philo Judaeus.

Teoria este susținută și de numărul de texte sectare eseniene găsite în împrejurimi Peșterilor Qumran, și a altor artefacte din situl Qumran.

Motivul plasării pergamentului în Peștera Qumran 1 este încă necunoscut, deși s-a speculat că ar fi fost plasat, împreună cu celelalte suluri, de evrei (esenți sau nu) care fugeau de forțele romane in timpul Primul război evreu-roman (c. 66–73 CE).

În baza algoritmului computerizat, experții vor separa cerneala de fundal, astfel încât curbele literelor individuale și formele personajelor întregi să poată fi comparate.

Cele 54 de coloane de text din pergament ar putea fi apoi împărțite în două grupuri, diviziunea având loc la jumătatea parcurgerii, relatează archaeology.org.

Recent, pe piața antichităților au apărut mici fragmente de texte despre care se presupune că provin din zonă. Se crede că multe sunt falsuri, dar au condus la îngrijorarea că există pergamentele nedescoperite de la Marea Moartă și că jefuitorii ajung la ei înainte de arheologi.

Autoritatea pentru Antichități din Israel a lansat Operațiunea Scroll, care are ca scop cercetarea a câteva sute de peșteri din zonă și excavarea celor care pot conține texte.

În februarie 2017, arheologii au anunțat că au descoperit o peșteră în stâncile de la vest de Qumran, lângă malul nord-vestic al Mării Moarte, despre care cred că a deținut odată pergole suplimentare ale Mării Moarte.

GadgetReport.ro TV. Ce ascunde misteriosul cod A 113 din filme?