Misterul de pe galionul San Jose, descifrat. Noi imagini cu comoara descoperită în Marea Caraibelor

Data: 28/05/2018 | Autor: .

Un robot submarin a descoperit o comoară incredibilă. Misterul de pe San Jose, descifrat

Noi imagini cu rămăşiţele galionului spaniol San José, scufundat în Marea Caraibelor, fac furori pe internet. Nava, găsită de robotul subacvatic REMUS 6000, operat de cercetătorii de la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI),  ar avea la bord lingouri de aur şi argint, dar şi smaralde care, împreună, valorează peste 17 miliarde de dolari, relatează GadgetReport.ro

Galionul San Jose, cu 600 de marinari la bord, a dispărut în zona coastelor Catargenei (Columbia), pe data de 8 iunie 1708.

Corabia, plină cu aur şi argint din ,,Lumea Nouă”, făcea partea dintr-un convoi de trei galioane şi 14 nave de mărfuri care plecaseră din portul Portobelo (Cartagena, Colombia) către Europa. Comoara aflată la bordul ei urma finanţeze Războiul Succesiunii Spaniole (1701-1712).

Galionul San Jose, principala navă a flotei regelui Filip al V-lea, ar fi fost interceptată de mai multe nave britanice care ar fi atacat-o. Nava s-ar fi scufundat în urma exploziei magaziei de praf de puşcă.

De atunci, locul naufragiului a rămas un mister, în ciuda eforturilor a sute de căutători de comori care au cercetat coastele Columbiei fără succes.

Asta până la misiunea robotului autonom submarin, care a reuşit, în 2015, să găsească epava la peste 600 de metri adâncime într-un loc menţinut secret până acum, în apropiere de insulele Corales del Rosario, în largul Cartagenei.

Nava a fost identificată datorită tunurilor sale de bronz unice, pe care erau gravați delfini.

Abia acum au fost date publicităţii primele imagini de la locul descoperirii. Le vedeţi în clipul video de mai jos.

,,Am găsit mai întâi câteva dintre proiectilele folosite la tunurile de pe navă, iar apoi au început să apară şi celelalte rămăşiţe ale navei San Jose. Suntem încă la început, însă toate datele arată că am dat de celebrul galion”, a declarat cercetătorul Mike Purcell, coordonatorul expediţiei.

După cartografierea zonei naufragiului, urmează ca experţii să identifice cea mai bună soluţie pentru a aduce la suprafaţă comoara incredibilă. Tonele de lingouri de aur şi argint, bijuterii şi pietre nestemate ar valora, în prezent, peste 17 miliarde de dolari.

Robotul REMUS 6000 a mai participat în trecut, cu succes, la descoperirea rămăşiţelor Titanicului şi a unui avion Air France 447, dispărut în ocean în 2011.