Misterul din Antarctica. O lume ieșită din comun, descoperită pe fundul lacului Vostok

Data: 22/12/2021 | Autor: .

Misterul din Antarctica. O lume ieșită din comun, descoperită pe fundul lacului Vostok

Cercetătorii de la NASA au anunțat descoperirea unui ecosistem unic în lume, adânc ascuns sub unul dintre cele mai mari lacuri subglaciare din lume denumit Vostok. Lumea misterioasă din Antarctica are o mulțime de vietăți care trăiesc, sub aceeași formă, de acum 15 milioane ani!

Lacul Vostok, unul dintre cele mai mari lacuri de apă dulce de pe Pământ, are aproximativ 240 de kilometri lungime și 50 de kilometri lățime și sute de metri adâncime. În apropiere, rușii au construit stația de cercetare Vostok.

Odată cu dezghețarea unei bune părți din calota glaciară, cercetătorii au putut explora lumea adâncă, plină de secrete, a lacului Vostok.

”Lacul Vostok a fost acoperit cu gheață de cel puțin 15 milioane de ani”, a spus Brent Christner, un biolog de la Universitatea de Stat din Louisiana, Statele Unite, citat de Live Science.

 

”Lacul Vostok este unul dintre cele mai ușor de detectat lacuri subglaciare datorită dimensiunii sale. Totuși cred că majoritatea secretelor sale rămân nedescifrate”, a spus Christner.

”Singura sursă de apă a lacului este apa topită din calota de gheață de deasupra. Din cunoștințele mele, nu există dovezi asupra afluxului sau efluxului de apă din lacul Vostok”, a precizat expertul american.

Imagini incredibile cu efectele încălzirii globale, în Antarctica

Misterul din Vostok

Folosind tehnologia LIDAR, experții au cartografiat lacul Vostok, descoperind un ecosistem unic bazat pe substanțe chimice din roci, în loc de lumina Soarelui.

,,Căldura geotermală de la Pământ menține temperatura lacului Vostok în jurul valorii de minus 3 grade Celsius. Multe dintre speciile pe care le-am secvențiat, sunt ceea ce ne-am așteptat să găsim în lac. Cele mai multe organisme par a fi acvatice de apă dulce, iar majoritatea trăiesc de obicei, în sedimentele oceanului sau al lacului”, a declarat Scott Rogers, profesor la Bowling Green State University din Ohio, Statele Unite.

Potrivit cercetătorilor, faptul că există vietăți care trăiesc în asemenea condiții reprezintă un adevărat mister. Cum reușesc să facă față condițiilor de mediu? Dacă se vor găsi răspunsurile, ar putea fi un pas important în planurile umanității de a coloniza alte planete.

Experți: Pe Pământ există mii de specii de creaturi vii nedescoperite !

Creaturi stranii, descoperite sub gheața din Antarctica