Misterul dispariției stelei Kinman. Ce cred astronomii despre steaua invizibilă

Data: 1/07/2020 | Autor: .

La fel ca orice altceva din acest univers, stelele vin și pleacă. Desigur, spre deosebire de viața așa cum o cunoaștem pe Pământ, stelele tind să ,,trăiască’’ milioane sau chiar miliarde de ani. Sunt însă și stele care dispar misterios. Una dintre stelele descoperite în 2011, din galaxia Kinman, a dispărut fără urmă. Ce s-a întâmplat cu ea?

Într-o nouă lucrare publicată de Royal Astronomical Society , cercetătorii descriu ce au văzut când au încercat să găsească steaua respectivă. Aceasta a dispărut fără urmă și vin cu câteva supoziții intrigante pentru ceea ce i s-ar fi putut întâmpla.

Galaxia Kinman este destul de departe încât este dificil să vezi ce se întâmplă exact acolo.

Prima imagine super clară a lui Jupiter. Un eveniment științific în premieră

În 2011, telescopul Hubble a descoperit o stea masivă aflată în ultimele etape ale vieții sale. Opt ani mai tarziu, când au revenit să observe ce se întâmplă în Galaxia Kinman, cercetărorii au descoperit că steaua masivă care fusese documentată anterior era pur și simplu dispărută.

Cum anterior descoperiseră că steaua a fost deosebit de strălucitoare, acest amănunt le-a dat oamenilor de știință o idee despre ce s-ar fi putut întâmpla.

Astronomii au descoperit dimensiunile Căii Lactee. Are peste 100 de miliarde de planete

În acest moment, există două explicații care au sens, deși una este mult mai interesantă decât cealaltă.

Există un univers paralel? O nouă teorie cu iz SF

Ceea ce pare a fi cel mai probabil scenariu este că steaua să fi făcut implozie.

După acest fenomen, steaua s-ar fi întunecat atât de mult încât ar fi fost greu de văzut. În combinație cu posibilitatea ca praful să obtureze imaginile captate de telescop, este lesne de înțeles de ce steaua a devenit invizibilă.

A doua, și mult mai excentrică teorie, este că steaua a devenit o gaură neagră, fără să devină mai întâi o supernova.

Când stele mari mor, acestea explodează. Acest fenomen poate duce la o gaură neagră. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că steaua a devenit supernova , iar dacă s-a transformat într-o gaură neagră sărind peste acest pas, am putea asista la primul exemplu concret de supernovă eșuată. O situație extrem de rară, existând doar un singur exemplu de acest fel documentat până în prezent.

„Acest lucru ar fi în concordanță cu unele dintre simulările actuale ale computerului care prezic că unele stele nu vor produce o supernovă strălucitoare când vor muri”, a declarat expertul Andrew Allan, unul dintre autorii studiului.

„Acest lucru se întâmplă când se formează o gaură neagră masivă. Un astfel de fenomen a fost observat o singură dată în trecut, în galaxia NGC 6946, unde o stea masivă părea să dispară fără o transformare într-o supernovă strălucitoare. ”

Urme de viață extraterestră, descoperite în Africa