NASA a lansat un timelapse spectaculos al cerului

Data: 20/10/2022 | Autor: .

NASA a lansat un timelapse spectaculos al cerului

NASA a lansat un timelapse spectaculos al cerului, aşa cum s-a schimbat în ultimii 12 ani. Imaginile au fost captate de telescopul spațial NEOWISE (Near-Earth Object Wide Field Infrared Survey Explorer).

Lansat  în 2009 sub denumirea „WISE” pentru a studia Universul din afara sistemului nostru solar, telescopul a fost reprofilat și redenumit pentru a urmări obiectele din apropierea Pământului, inclusiv asteroizii și cometele.

Datele colectate de NEOWISE oferă oamenilor de știință o perspectivă unică asupra modului în care obiectele cerești se mișcă și se schimbă în timp – fie că este vorba de stele care explodează sau se plimbă pe cerul nopții, fie de găuri negre.

„Dacă ieșiți afară și vă uitați la cerul de noapte, s-ar putea părea că nimic nu se schimbă niciodată, dar nu este așa”, spune astronomul Amy Mainzer, de la Universitatea din Arizona, cercetătorul principal al NEOWISE.

Scanările efectuate de NEOWISE arată locația a sute de milioane de stele si planete și cantitatea de lumină infraroșie emisă de fiecare dintre ele.

Un obiect necunoscut s-a agățat de robotul trimis de NASA pe Marte

Datele sunt colectate de NEOWISE la fiecare șase luni

Datele sunt colectate la fiecare șase luni (timpul necesar telescopului pentru a parcurge jumătate din drumul în jurul Soarelui), iar astronomii au asamblat acum 18 dintre aceste hărți pentru a forma un timelapse.

Hărțile au fost deosebit de utile pentru studierea piticilor bruni – obiecte care nu au masa necesară pentru a declanșa fuziunea necesară pentru a deveni o stea cu ardere strălucitoare, deși și-au început existența în moduri similare.

Cele care se întâmplă să fie mai aproape de Pământ par să treacă mai repede pe cer decât obiectele mai îndepărtate, permițând NEOWISE să le identifice mai ușor.

Dezvaluiri din culisele NASA. Creierul astronautilor, afectat dupa misiunile Apollo

Datele de la NEOWISE pot fi folosite, de asemenea, pentru a identifica exploziile de lumină în infraroșu din norii de materie care se agită în jurul găurilor negre, permițându-ne să vedem aceste obiecte la o distanță mai mare.

Munca este departe de a fi terminată, iar NEOWISE își continuă călătoria de cartografiere, cu încă două hărți ale cerului care vor fi realizate în martie 2023.

„Stelele se aprind și explodează”, spune Mainzer. „Asteroizii trec pe lângă noi. Găurile negre sfâșie stelele. Universul este un loc foarte ocupat și activ”.

Puteți afla mai multe informații pe site-ul web al proiectului NEOWISE.